Jednym z wyznaczników kondycji rynku produktów mlecznych na światowych rynkach, jest indeks GDT - opisujący wyniki kontraktów długoterminowych Fronterry. Jego składowymi są ceny min. mleka w proszku, masła, serwatki w proszku i podpuszczki kazeiny.

Zanotowano wzrost poziomu indeksu na poziomie 10.1 proc. Złożyły się na to wzrost cen: 

  • sera Cheddar o 16,8 proc. 
  • pełnego mleka w proszku o 13,7 proc. 
  • bezwodnego tłuszczu mlecznego o 6,4 proc. 
  • odtłuszczonego mleka w proszku o 5,7 proc. 
  • maślanki w proszku o 1,9 proc. 
  • podpuszczki kazeiny o 1,2 proc. 
  • masła o 1,1 proc. 
Jest to kolejny z rzędu wysoki wzrost notowań na GlobalDairyTrade. Wzrost cen wszystkich produktów, mówi sam za siebie. Oby światowe giełdy zadziałały pozytywnie na cenę mleka w skupie w naszym kraju, tak jak wcześniej, zdaniem analityków spowodowały obniżki.