Na internetowej platformie Fonterry, ceny produktów mlecznych zanotowały wzrost. Indeks GDT podczas zakończonej 17 maja sesji zyskał na wartości 2,6 proc. w stosunku do wyniku sprzed dwóch tygodni. Wartość kontraktów zawieranych na platformie Fonterry wyniosła średnio 2 283 USD/t.

Na zwyżkę wartości indeksu GDT nałożyły się wzrosty cen:

  • maślanki w proszku o 16,2 proc.;
  • bezwodnego tłuszczu mlecznego o 4,9 proc.;
  • laktozy o 3,9 proc.;
  • masła o 3,8 proc.;
  • pełnego mleka w proszku o 3 proc.;
  • kazeiny podpuszczkowej o 0,3 proc.

Spadły natomiast ceny tylko dwóch produktów oferowanych na platformie:

  • odtłuszczonego mleka w proszku o 0,9 proc.;
  • sera Cheddar o 0,8 proc.

Sytuacja na platformie, należącej do nowozelandzkiego przetwórcy, będącego potentatem na rynku światowym, ciągle się zmienia. W ostatnich miesiącach mieliśmy do czynienia z występującymi naprzemiennie okresami wzrostów i spadków.  

Podobał się artykuł? Podziel się!