Podczas trzech ostatnich aukcji na Global Dairy Trade – internetowej platformie należącej do nowozelandzkiej spółdzielni mleczarskiej, produkty nie traciły na wartości. Lipiec rozpoczął się od spadków. Indeks opisujący wartość kontraktów zawieranych na platformie stracił na wartości o 0,4 proc. w stosunku do aukcji z 15 czerwca.

Na obniżkę wartości indeksu GDT nałożyły się spadki cen:

  • maślanki w proszku 7,5 o proc.;
  • masła o 3,1 proc.
  • pełnego mleka w proszku o 1,6 proc.;
  • laktozy o 1,2 proc.;
  • sera Cheddar o 0,5 proc.

Wzrosły natomiast ceny trzech produktów oferowanych na platformie:

  • kazeiny podpuszczkowej o 4,9 proc.;
  • odtłuszczonego mleka w proszku o 2,6 proc.;
  • bezwodnego tłuszczu mlecznego o 1,1 proc.

Sytuacja na Global Dairy Trade zmienia się ciągle niczym w kalejdoskopie. Oby niewielki spadek cen był jedynie chwilową zmianą w zwyżkowej tendencji, która zdaniem analityków ma rozpocząć się na dobre.