Zła passa trwająca od początku br. została przerwana. Wartość GlobalDairyTrade Price Index, stanowiącego średnią ważoną cen produktów mlecznych wzrosła w stosunku do ostatniego notowania o 1,4 proc. Jest to nieznaczna poprawa, ale dająca duże nadzieje na polepszenie się sytuacji w sektorze mlecznym.

Zmiany wartości poszczególnych produktów kształtowały się następująco:

Spadły ceny:

  • bezwodnego tłuszczu mlecznego o 8,3 proc.;
  • maślanki w proszku o 2,9 proc.;
  • sera Cheddar o 0,7 proc.;
  • masła o 0,5 proc.

Wzrosła natomiast wartość:

  • kazeiny podpuszczkowej o 14,9 proc.;
  • laktozy o 7,9 proc.;
  • pełnego mleka w proszku o 5,5 proc.;
  • odtłuszczonego mleka w proszku o 1,3 proc.

Cieszy dość pokaźny wzrost wartości pełnego mleka w proszku. Jest to produkt typowo eksportowy, więc wzrost jego ceny daje nadzieję na poprawę sytuacji na światowym rynku produktów mlecznych. Należy jednak pamięć, że aktualna cena mleka w proszku wynosi niecałe 40 proc. stawki płaconej za ten produkt przed dwoma laty. Niepokoi z kolei silna strata wartości bezwodnego tłuszczu mlecznego, który również jest produktem eksportowym.