Ostatnia sesja notowana przez GlobalDairyTrade, zakończyła się spadkiem o 3,6 proc. Jest to kolejna sesja z kolei zakończona na minusie. Obniżka cen spowodowała spadek wartości indeksu do poziomu z połowy grudnia 2014 r.

Spadki cen nie dotyczyły wszystkich produktów oferowanych na platformie. Wzrosły ceny:

  • sera Cheddar o 2,7 proc. 
  • bezwodnego tłuszczu mlecznego o 2,3 proc. 
  • maślanki w proszku o 2,1 proc. 
Spadły natomiast ceny:
  • odtłuszczonego mleka w proszku o 7,8 proc. 
  • masła o 6,6 proc. 
  • pełnego mleka w proszku o 4,3 proc. 
  • podpuszczki kazeiny o 0,6 proc. 
Jeśli tendencja spadkowa nadal się utrzyma, ceny osiągną poziom z przełomu listopada i grudnia 2014 r., oraz załamania cen w maju 2012 r.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!