Indeks GDT opisujący wyniki kontraktów długoterminowych Fronterry, znów spada. Jego wartość rosła od początku grudnia 2014 r., osiągając przed dwoma tygodniami najwyższy poziom od sierpnia ubiegłego roku.

Zanotowano spadek cen wszystkich produktów wycenianych na platformie. Na obniżenie wartości indeksu GDT o 8,8 proc., złożyły się spadki:

  • podpuszczki kazeiny o 15,2 proc. 
  • maślanki w proszku o 11,6 proc. 
  • pełnego mleka w proszku o 9,6 proc. 
  • masła o 9,4 proc. 
  • bezwodnego tłuszczu mlecznego o 8,4 proc. 
  • sera Cheddar o 7,4 proc. 
  • odtłuszczonego mleka w proszku o 5,5 proc.

Spadki cen spowodowały obniżenie wartości indeksu, do poziomu z początku lutego br. Przełamanie wzrostowej tendencji nie napawa optymizmem.