Najnowsze podsumowanie wyników kontraktów długoterminowych Fonterry, nie pozostawia złudzeń co do tego, że sektor mleczarski jest w kryzysie. Indeksu cen GDT spadł kolejne 10,7 proc.
Starty dotyczyły się niemal wszystkich oferowanych na platformie produktów. Spadły ceny:

  • sera Cheddar o 13,9 proc.
  • pełnego mleka w proszku o 13,1 proc. 
  • bezwodnego tłuszczu mlecznego o 10,6 proc.
  • odtłuszczonego mleka w proszku o 10,1 proc
  • masła o 9,5 proc.
  • podpuszczki kazeiny o 8 proc.
  • maślanki w proszku o 4,4 proc.

Wzrost ceny zanitowano jedynie w przypadku:

  • laktozy o 1,9 proc.

Najniżej w historii
Indeks jest na najniższym poziomie w ciągu niemal 10 letniej historii notowań. Osiągną niższy poziom niż w kryzysowych: lipcu 2009 oraz maju 2012.