Wczorajsza aukcja na internetowej platformie, należącej do nowozelandzkiej spółdzielni mleczarskiej Fonterra, przełamała trwającą od połowy czerwca stabilizację cen produktów mlecznych. Indeks cen GDT zwiększył się do poziomu 739 pkt., co stanowi wzrost o 6,6 proc. w stosunku do aukcji z 19 lipca i jest najsilniejszym wzrostem od października 2015r.

Na tak silny wzrost nałożyły się zwyżki wartości aż 7 z 8 produktów oferowanych na platformie. Zdrożały:

  • Kazeina podpuszczkowa o 16,3 proc.;
  • Pełne mleko w proszku o 9,9 proc.;
  • Maślanka w proszku o 7,7 proc.;
  • Masło o 6,6 proc.;
  • Bezwodny tłuszcz mleczny o 4,7 proc.;
  • Laktoza o 3,7 proc.;
  • Odtłuszczone mleko w proszku o 2,1 proc.

Względem poprzedniej aukcji, na wartości stracił jedynie ser Cheddar o 0,8 proc.

Wyniki aukcji GDT w połączeniu utrzymującym się w ostatnich miesiącach wzrostem cen produktów mlecznych w UE jest zgodny ze scenariuszem analityków z Credit Agricole, zgodnie z którym globalny rynek mleka i produktów mlecznych stopniowo wchodzi we wzrostową fazę cyklu.

Podobał się artykuł? Podziel się!