To już trzecia z rzędu sesja GDT, która zakończyła się na plusie. Tym razem wzrost ogólnego indeksu cen wyniósł aż 5,9 proc.

Na ostatniej aukcji nowozelandzkiej giełdy wzrosły stawki wszystkich oferowanych produktów mleczarskich. Najwyższy wzrost indeksu cenowego odnotowano w przypadku maślanki w proszku (+ 8,4 proc.), której cena osiągnęła wartość 2039 USD/MT.

Wyniki ostatniej sesji GDT kształtują się następująco:

• Bezwodny tłuszcz mleczny – wzrost o 0,5 proc.
• Masło – wzrost o 7,9 proc.
• Maślanka w proszku – wzrost o 8,4 proc.
• Ser Cheddar – wzrost o 7,2 proc.
• Laktoza – nie oferowana.
• Kazeina podpuszczkowa – wzrost o 5,0 proc.
• Odtłuszczone mleko w proszku – wzrost o 7.2 proc.,
• Pełne mleko w proszku – wzrost o 7,6 proc.

Po zniesieniu kwotowania produkcji mleka, rynek europejski stał się rynkiem globalnym, a więc zmiany jakie następowały na arenie światowej pokrywały się dotychczas najczęściej z tymi w Europie.

Tym razem sytuacja jest nieco odmienna. Otóż, mimo utrzymujących się wzrostów cen przetworów mlecznych jakie prezentuje GDT, ceny surowca w Polsce, jak również i w Europie zaczęły spadać. Jest to zatem zapowiedź odwrócenia hossy na rynku mleka, czy może wynik spekulacji rynkowych?

O rynku mleka,którym rządzą górki i dołki cenowe będziemy również rozmawiać na kolejnej edycji Konferencji Farmera "Nowoczesna produkcja mleka", która już 27 lutego odpędzie się w Piątnicy.  

>>>>> Zarejestruj się już dziś!

Podobał się artykuł? Podziel się!