Podczas dwóch ostatnich aukcji na Global Dairy Trade – internetowej platformie należącej do nowozelandzkiej spółdzielni mleczarskiej – produkty mleczne zyskiwały na wartości. Maj rozpoczął się od spadków, indeks opisujący wartość kontraktów zawieranych na platformie stracił na wartości o 1,4 proc. w stosunku do aukcji z 19 kwietnia.

Na obniżkę wartości indeksu GDT nałożyły się spadki cen:

  • masła o 5,5 proc.
  • maślanki w proszku o 5,5 proc.
  • bezwodnego tłuszczu mlecznego o 1,6 proc.
  • laktozy o 2,7 proc.
  • odtłuszczonego mleka w proszku o 3,6 proc.

Wzrosły natomiast ceny trzech produktów oferowanych na platformie:

  • kazeiny podpuszczkowej o 3,5 proc.
  • sera Cheddar o 1,8 proc.
  • pełnego mleka w proszku o 0,7 proc.

Sytuacja na Global Dairy Trade, zmienia się ciągle niczym w kalejdoskopie. Przewidywany, znaczący wzrost wartości produktów mlecznych, który wpisywał by się w 3-letni okres spadków i wzrostów nadal nie nadchodzi. Ceny ciągle kształtują się na bardzo niskim poziomie, rokuje to mało optymistycznie dla światowego rynku mleka.