Podczas zakończonej 15 czerwca sesji na Global Dairy Trade, internetowej platformie należącej do nowozelandzkiej spółdzielni mleczarskiej Fonterra, średnia cena za produkty nie zmieniała się względem aukcji z 1 czerwca.

Na zakończonej 15 czerwca sesji, wzrost wartości względem aukcji sprzed 2 tygodni zanotowały następujące produkty mleczne:

  • Ser Cheddar 6,9 proc.;
  • Masło o 5,3 proc.;
  • Bezwodny tłuszcz mleczny o 4,4 proc.;
  • Odtłuszczone mleko w proszku o 1,5 proc.;
  • Laktoza o 0,6 proc.

Natomiast spadki wartości odnotowały poniższe przetwory:

  • Maślanka w proszku 6,6 proc.;
  • Pełne mleko w proszku o 4,5 proc.;
  • Kazeina podpuszczkowa o 0,5 proc.

Masło drożeje nieprzerwanie od 3 maja, osiągając aktualnie cenę 2 910 dol./t. Ser Cheddar po dwóch z rzędu spadkach, zyskał na zakończonej 15 czerwca aukcji najwięcej z produktów oferowanych na platformie, bo 6,9 proc., osiągając cenę na poziomie 2 882 dol./t.

Pełne mleko w proszku staniało już po raz drugi z kolei w czerwcu br. Kontrahenci byli skłonni zapłacić za ten produkt średnio 2,118 dol/t.

Podobał się artykuł? Podziel się!