Po czterech z rzędu spadkach, na ostatniej sesji giełdy GDT nastąpiło wreszcie zahamowanie niekorzystnego trendu i odnotowano niewielki wzrost stawek. Ogólny indeks cenowy wzrósł o 0,4 proc.

Wyniki ostatniej sesji GDT kształtują się następująco:

• Bezwodny tłuszcz mleczny – spadek o 0,6 proc.
• Masło – spadek o 11,1 proc.
• Maślanka w proszku – wzrost o 4,3 proc.
• Ser Cheddar – spadek o 3,9 proc.
• Laktoza – nie oferowana.
• Kazeina podpuszczkowa – wzrost o 3,4 proc.
• Odtłuszczone mleko w proszku – wzrost o 4,7 proc.,
• Pełne mleko w proszku – wzrost o 1,7 proc.

W ostatniej sesji najwyższy spadek dotyczył masła, wyniósł bowiem aż 11,1 proc. Poza tym spadły również indeksy dwóch produktów: sera Chddar (- 3,9 proc.) oraz w niewielkim stopniu bezwodnego tłuszczu mlecznego (- 0,6 proc.). Z kolei najwyższy wzrost odnotowano w przypadku odłuszczonego mleka w proszku (+ 4,7 proc.) oraz maślanki w proszku (+ 4,3 proc.).

W odniesieniu do odtłuszczonego mleka w proszku, komisarz UE ds. rolnictwa i rozwoju obszarów wiejskich, Phil Hogan powiedział, że Komisja Europejska musi uniknąć skupu OMP w ramach interwencji w przyszłym roku, jeśli nie będzie to uzasadnione rynkowo.

Podobał się artykuł? Podziel się!