Druga aukcja w tym roku przyniosła nam prawdziwe przełamanie spadkowych trendów.Wzrósł nie tylko indeks cenowy GDT (o rekordowe 4,9 proc.), ale  co bardzo ważne, wzrosły ceny wszystkich produktów oferowanych na platformie należącej do nowozelandzkiej Fonterry. 

Sytuacja uległą poprawie już dwa tygodnie temu, kiedy to indeks cen GDT wzrósł o 2,2 proc. Jednak bieżąca sesja jest naprawdę przełomowa.

Wzrosty cen kształtują się następująco:

  • Masło o 8,8 proc.
  • Odtłuszczone mleko w proszku o 6,5 proc.
  • Kazeina podpuszczkowa o 5,5 proc.
  • Ser Cheddar o 5,2 proc.
  • Pełne mleko w proszku o 5,1 proc.
  • Bezwodny tłuszcz mleczny o 2,2 proc.

Laktoza oraz maślanka w proszku nie była oferowana w opisywanej sesji.

Duży wzrost, bo aż o 8,8 proc. (do 4 897 dol/t) dotyczył masła. Jest to znamienite biorąc pod uwagę, że masło traciło na wartości od października 2017, nie licząc wzrostu o 0,6 proc. podczas sesji sprzed dwóch tygodni.

Wzrosty cen produktów mlecznych dają nadzieję, że zapowiadane przez ekonomistów na początek 2018 r. spadki cen mleka w skupach nie będą dotkliwe. 

Podobał się artykuł? Podziel się!