PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Gdy spada pH żwacza u krów

Gdy spada pH żwacza u krów

Autor: farmer.pl/Tomasz Piotrowski

Dodano: 21-03-2013 09:54

Tagi:

Utrzymanie odpowiedniego pobrania składników pokarmowych przez krowy, zapewniane jest przez rozdrobnienie pasz objętościowych i stosowanie znacznych ilości pasz treściwych, a to skutkuje spadkiem pH w żwaczu.



Kiedy pH żwacza spada poniżej 6.0, obniża się zawartość tłuszczu w mleku, a rośnie poziom białka. O inwersji tłuszczu mówi się, gdy poziom białka jest równy lub wyższy niż poziom tłuszczu i jest jednym z wczesnych sygnałów kwasicy żwacza lub ochwatu (stosunek tłuszczu do białka jest równy bądź mniejszy niż 1 – zdjęcie). Obniżenie zawartości tłuszczu następuje w wyniku pogorszenia strawności włókna, występującej przy pH żwacza poniżej 6.0.

Niskie pH utrzymywane jest poprzez produkcję kwasu mlekowego i kwasu propionowego. Buforowanie treści żwacza odbywa się zaś głównie przez ślinę. Aby zatem uzyskać wysoką produkcję śliny przez przeżuwacza, w dawkach niezbędna jest odpowiednia ilość dłuższych cząstek paszy, jak również odpowiedni poziom włókna efektywnego, stymulującego produkcję śliny.

W związku z tym hodowcy często są zmuszeni do stosowania dodatków stabilizujących środowisko żwacza. Stosowane węglany sodu, czy tlenki magnezu dają jednak efekt dopiero, gdy są podawane razem z pozostałymi paszami, a nie jako osobne dodatki. Jest to jednak dodatkowy wydatek. Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (5)

  • elwis 888 2013-09-05 16:14:53
    hi hi hi
  • xxx 2013-09-05 16:12:57
    gut
  • iron 2013-03-21 20:54:46
    kupujcie wszystko i utrzymujcie ten chory naród który dla nas nic nie zrobi, przepraszam podwyzszy podatki
  • arszczecin 2013-03-21 20:40:08
    czemu?
  • Rextus 2013-03-21 20:29:08
    Trudna praca przy krowach, trzeba się znać, a co robić, żeby zapobiegać
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.81.0.22
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!