PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Genomika i dopasowane żywienie - czyli główne wytyczne w produkcji mleka

Planowanie wydajności mlecznej stada z zastosowaniem narzędzi genomiki, czy też właściwe zbilansowanie dawki pokarmowej na przykładzie doświadczeń amerykańskich rolników, jak i możliwość zastosowania soi w żywieniu krów – to tematy polsko-amerykańskiej konferencji przygotowanej dla hodowców jak i ekspertów sektora produkcji mleka.



W ciągu ostatnich dwóch dni, czyli 17-18 kwietnia br. odbyło się seminarium na temat „Hodowli i żywienia bydła mlecznego. Spotkanie składało się z dwóch części: pierwszej teoretycznej, która miała miejsce w Warszawie oraz drugiej, przygotowanej w formie wyjazdu studyjnego do gospodarstwa państwa Aliny i Piotra Strus, którzy zajmują się produkcją mleka.

Całe wydarzenie było zorganizowane przez Polską Federację Hodowców Bydła i Producentów Mleka oraz Dział Rolny Ambasady USA.

W trakcie konferencji uczestnicy mieli okazję wysłuchać wykładów zaproszonych gości, wśród nich był  Jay Weiker, Prezydent Krajowego Związku Hodowców Zwierząt w USA. Przybliżył słuchaczom zasady funkcjonowania sektora hodowlanego w USA, w tym procedurę oceny genetycznej jałówek i buhajków, trendów w ocenie poszczególnych wartości cech bydła w Stanach jak i wytycznych na przyszłość w zakresie genomiki krów mlecznych.

Ciekawym zagadnieniem poruszonym w trakcie wykładu było zwrócenie uwagi na popularność badań genomicznych w USA, które pozwalają w krótkim czasie określić wartość hodowlaną zwierzęcia już na etapie cielęcia.

Wyniki badań są przekazywane hodowcy w ciągu 3-4 tygodni od ich pobrania, co mocno skraca czas na podjęcie decyzji o zatrzymaniu danej samicy w stadzie. Tym samym, pozwala to na dokładniejsze planowanie przyszłej produkcji w stadzie, które czasami są decyzjami na lata. Koszt takiego badania to ok. 60 dolarów, w skład tej kwoty wchodzi opłata laboratoryjna i licencyjna, a badania nie są w żaden sposób dofinansowywane ze strony państwa.

Kolejny aspekt produkcji mleka omawiany w trakcie seminarium to dopasowanie dawki pokarmowej dla krów mlecznych. Scott Jensen z Uniwersytetu Stanowego w Idaho oraz Centrum Doradztwa Rolniczego zwrócił uwagę na praktyczne aspekty żywienia bydła mlecznego oraz właściwego przygotowania kiszonki z kukurydzy, tak by była wartościową paszą, a jej jakość była stabilna w całym okresie przechowywania.

Na swoich slajdach pokazał słuchaczom jak to robią amerykańscy rolnicy i na co zwracają największą uwagę w całym procesie produkcji  - duże znaczenie ma nie tylko właściwe rozdrobnienie i odpowiedni termin zbioru ale też przygotowanie pryzmy, a następnie jej wybieranie. Niedokładne i nierówne opróżnianie pryzmy w jej przedniej części zwiększa dostęp tlenu do kiszonki. Wzmaga to działalność bakterii tlenowych, które uruchamiają procesy gnilne. Pogarsza się zarówno wartość pokarmowa jak i jakość zdrowotna kiszonki – wyjaśniał Jensen.

W temacie żywienia nie zabrakło informacji na temat możliwości wykorzystania soi w żywieniu krów. Jak mówił Jerzy Kosieradzki z U.S. Soybean Export Council – mamy wiele korzyści ekonomicznych jak i zdrowotnych wynikających ze stosowania soi w dawkach pokarmowych dla krów mlecznych.

Jedną z interesujących i jednocześnie tanich możliwości wykorzystania soi w żywieniu krów jest zastosowanie łuski sojowej jako komponentu paszy. - W zasadzie jest to produkt odpadowy, ale dla krów mlecznych można ją stosować jako zamiennik dla zbóż i pasz objętościowych na poziomie do 30 proc., bez obniżenia produkcji. Ma wysoką zawartość łatwo fermentującego włókna o wysokiej strawności, może też zastąpić lub być dodana do surowców skrobiowych bez podnoszenia ryzyka kwasicy – wyliczał Jerzy Kosieradzki.

Więcej informacji na temat konferencji wkrótce na portalu farmer.pl

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

BRAK KOMENTARZY

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.162.15.31
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!