Zdaniem prezesa PZHBM, producenci żywca, powinni w tej chwili, przede wszystkim organizować się w grupy producenckie. -Zapraszamy do współpracy z Polskim Zrzeszeniem Producentów Bydła Mięsnego. Pracujemy na bazie rolników, którzy pracowali w projekcie u nas. Powstanie kilka grup producentów, zapraszamy innych do kontaktu, będziemy także pomagać tworzyć takie grupy.  

Zdaniem Jerzego Wierzbickiego, grupy producenckie są bazą do współpracy pomiędzy producentami. 
-To jest naszym zdaniem kierunek, który ułatwi transfer wiedzy, ułatwi wymianę informacji pomiędzy rolnikami, pozwoli poprawić wszelkie aspekty produkcji: genetykę, żywienia i ceny sprzedaży. -Mówi prezes PZPBM 

Jerzy Wierzbicki zachęca producentów żywca wołowego, do zainteresowania się certyfikacją swoich opasów. System QMP, rozwija się powoli, ale systematycznie zwiększa się zainteresowanie ubojni, żywcem wysokiej jakości. 

-Grupy producentów zachęcamy też do przyglądania się systemowi jakości QMP, który powstał po to aby certyfikować produkt, o wyższej jakości, wyższym standardzie. Dziś ten system rozwija się stosunkowo powoli, możemy powiedzieć, że nawet poniżej naszych oczekiwań. Nie mniej jednak uważamy, że dojrzewa już w tej chwili rynek do tego. Zaczyna się już zainteresowanie pierwszych zakładów, aby zwiększyć poziom produkcji w systemie QMP, dlatego zapraszamy grupy indywidualnych rolników, aby interesować się systemem i pytać nas jakie są możliwości sprzedaży.-Dodaje prezes PZPBM 

Podobał się artykuł? Podziel się!