PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Grzybica skóry u bydła – najlepiej zapobiegać

Grzybica skóry u bydła – najlepiej zapobiegać

Autor: Łukasz Głuchowski

Dodano: 21-05-2014 12:00

Tagi:

W okresie zimowym, obserwujemy zwiększoną zachorowalność na grzybice skóry u bydła. Wiosna, to dobry czas na pozbycie się tego problemu.



Najczęstszym patogenem wywołującym zmiany chorobowe na skórze zwierząt jest grzyb Trichophyton verrucosum. Rzadko chorobę wywołują inne gatunki z rodzaju Trichophyton oraz Microsporum.

Najczęstszymi objawami są niewielkie guzki pokryte nastroszonymi włosami, zmieniające się po pewnym czasie w bezwłose plamy pokryte strupem. Jest to strupiasta postać schorzenia. Rzadziej występuje odmiana strzygąca, objawiająca się bezwłosymi plamami z łuszczącym się naskórkiem.

Przyczyny choroby

Grzyb najsilniej rozwija się w mikroklimacie wilgotnym, a więc w budynkach o słabej wentylacji, przy dużej obsadzie zwierząt.  Źródłem zakażenia mogą być zwierzęta chore, jak i ozdrowieńcy (do ok. miesiąca po ustąpieniu objawów) oraz wyposażenie pomieszczeń. Rozpowszechnianie patogenu odbywa się również za pośrednictwem gryzoni, wszy, świerzbowców oraz owadów krwiopijnych.

Leczenie                                     

Hodowcy mają możliwość leczyć swoje zwierzęta za pomocą różnego rodzaju preparatów stosowanych miejscowo na skórę jak i środków podawanych iniekcyjnie. Zwierzęta które przebyły chorobę, wykazują na nią odporność trwającą ok roku. Wtóre infekcje nie wywołują u nich objawów, lub mają postać szybko znikających zmian skórnych.  

Zapobieganie

Najlepszym sposobem zapobiegania chorobie, jest zapewnienie zwierzętom odpowiedniego mikroklimatu w pomieszczeniach oraz właściwe żywienie. Należy zlikwidować nadmierną wilgotność pomieszczeń, poprzez poprawę wentylacji, lub zmniejszenie obsady zwierząt. Dawka pokarmowa powinna zawierać odpowiedni poziom karotenów, miedzi, żelaza oraz przy braku dostępu do światła słonecznego: witamin A i D.

Aby zapobiec nawrotom choroby w stadach, które uporały się z grzybicą, należy odkażać  pomieszczenia, wyposażenie oraz skórę zwierząt wyleczonych. Spory grzyba niszczone są przez większość dostępnych środków dezynfekujących.

  Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

BRAK KOMENTARZY

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.92.164.184
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!