Ożywienie na rynku hamuje konsolidację. Głównym hamulcowym są zarządy zakładów mleczarskich, które obawiają się o swoje stanowiska pracy. Rozdrobnienie to jedna z największych barier blokujących rozwój polskiego rynku mleczarskiego. W kraju działa ponad 270 firm skupujących mleko. Dla porównania w Holandii, która produkuje tyle mleka co Polska, jest tylko 14 przedsiębiorstw.

Jedyną znaczącą fuzję firm w tym roku zapowiada Spomlek z Radzynia Podlaskiego. Połączy się on ze spółdzielnię mleczarską z Elbląga. Zgodnie z planem opracowanym przez Spomlek, połączenie spółdzielni ma zaowocować zdobyciem czołowej pozycji producenta serów na polskim rynku wartym jak się ocenia ok. 4 mld zł. Elbląska firma produkuje sery według receptur z Radzynia Podlaskiego już od ubiegłego roku. Nowa firma zamierza dostarczać nie tylko najbardziej popularne gatunki sera twardego, ale także wejść w segment tzw. serów szlachetnych, czyli tych z najwyższej półki cenowej.

Źródło: farmer.pl