PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Highland cattle po polsku

Highland cattle po polsku

Autor: Tomasz Piotrowski

Dodano: 02-09-2014 11:34

Tagi:

Rasa szkockiego bydła górskiego - Highland przybyła do Polski stosunkowo niedawno lecz z powodzeniem zaaklimatyzowała się w warunkach polskich.



To co wyróżnia te zwierzęta spośród ras bydła mięsnego hodowanych w Polsce to okrywa włosowa – długowłose. Umaszczenie tych zwierząt jest dość zróżnicowane, najczęściej jest brązowe, lecz zdarzają się również sztuki o jasnobrązowym, ciemnobrunatnym, czerwonym, czarnym, a nawet żółtym umaszczeniu. Highlandery to zwierzęta małego kalibru, lecz o prawidłowej budowie dla bydła mięsnego. Charakterystyczne dla tej rasy są również lirowate rogi o rozpiętości sięgającej nawet 1,5 metra.

Zwierzęta te charakteryzują się średnimi przyrostami dobowymi, jednak wydajność rzeźna jest bardzo wysoka, a udział tłuszczu w tuszy jest mały. Mięso pozyskiwane od tych zwierząt cechuje wybitna smakowitość, marmurkowatość i soczystość. Ze względu na grubą okrywę włosową – naturalną barierę termoizolacyjną, pod skórą nie odkłada się tłuszcz, co powoduje że mięso jest praktycznie pozbawione cholesterolu.

Walory tej rasy podkreślają jej polscy hodowcy. Jak tłumaczy Dennis Piątek, który razem z ojcem Markiem prowadzą stado liczące łącznie 260 sztuk w okolicach Koszęcina – są to zwierzęta o bardzo niskich wymaganiach pod każdym względem. Jedyne co należy im zapewnić to dostęp do wody, a w przypadku srogiej zimy przy obfitych opadach śniegu należy je dokarmić sianokiszonką lub sianem czy słomą. Poza tym zwierzęta są w stanie poradzić sobie same. Są bardzo łagodne, choć zdarzają się wyjątki, ale takie zwierzęta podlegają selekcji i są eliminowane ze stada. Zwierzęta te nie potrzebują żadnych budynków, ani wiat. Przed zimnem chroni je okrywa włosowa. Na pastwiskach, gdzie przebywają zwierzęta staramy się nie wycinać drzew i krzewów tak by miały się gdzie schować w razie potrzeby.

Ogromnymi atutami krów rasy Highland są bardzo dobre wskaźniki rozrodu. Dobra płodność jest podstawą w prowadzeniu stada bydła mięsnego. Porody są łatwe i w większości przypadków przebiegają bez nadzoru człowieka.

- W stadzie nie stosujemy inseminacji, jedynie krycie naturalne. Rozród jest prowadzony w ten sposób by krowy nie cieliły się w okresie największych mrozów – dlatego też należy oddzielić w odpowiednim momencie buhaja od krów. Dotyczy to głównie zwierząt młodych, gdzie zdarzają się sztuki, które nie przyjmują cieląt od razu i trzeba dostarczyć im siary, co jest bardzo kłopotliwe w warunkach ciężkiej zimy. Buhaje do rozrodu pochodzą głównie z polskich hodowli – wymieniamy się z innymi hodowcami materiałem, a czasem również korzystamy z osiągnięć hodowców zza granicy głównie z Austrii i Niemiec – wyjaśnia Dennis Piątek.

Pomimo odstraszającego wyglądu potężnych rogów, zwierzęta tej rasy są bardzo łagodne i szybko dają się oswoić. Bardzo często mówi się o tym, że rasa Highland pośród innych ras bydła wyróżnia się nie tylko wyglądem, lecz również ponadprzeciętną inteligencją.

Jak wyjaśnia hodowca, wystarczy ok. 20-30 matek w stadzie, aby produkcja pozwalała na utrzymanie. Główny dochód stanowi sprzedaż materiału hodowlanego, lecz również i opasy. Mięsem pochodzącym od tej rasy zainteresowane są głównie restauracje, które są w stanie dobrze zapłacić za walory zarówno smakowe jak i zdrowotne wołowiny od Highland’ów, którą wyróżnia zaledwie śladowa zawartość cholesterolu.

Rasa ta jest przydatna do hodowli w warunkach ekstensywnych. Nie potrzebuje dokarmiania paszami treściwymi, ani kiszonką z kukurydzy. Jej utrzymanie powinno i odbywa się w wielu krajach w myśl zasady maksymalizacji zysków przy minimalnych nakładach, a produkt końcowy jest najwyższej jakości. Tereny ubogie, wręcz marginalne, takie jak ubogie pastwiska czy tereny niedostępne (zarośla i gąszcze) są ich naturalnym środowiskiem. Mówi się, że bydło to zje to czego inne nie wzięłyby nawet do pyska.

Hodowcy z województwa śląskiego są przykładem gospodarstwa, w którym utrzymanie bydła tej rasy może być „pomysłem na życie”. Często bowiem pojedyncze sztuki tej rasy są utrzymywane jako atrakcja np. w gospodarstwach agroturystycznych. Popularność tej rasy wśród polskich hodowców z roku na rok wzrasta o czym świadczy zwiększająca się liczba krów będących pod oceną użytkowości PZHiPBM, w 2012 roku było to 193 krowy, co stanowiło nieco ponad 1 proc. udziału w populacji czystorasowego bydła mięsnego utrzymywanego w Polsce.

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (1)

  • mirek9871 2016-12-05 16:21:43
    jakie jest dopłata za hodowle bydła highlant
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.166.141.69
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!