PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Highland cattle po polsku

Highland cattle po polsku

Autor: Tomasz Piotrowski

Dodano: 02-09-2014 11:34

Tagi:

Rasa szkockiego bydła górskiego - Highland przybyła do Polski stosunkowo niedawno lecz z powodzeniem zaaklimatyzowała się w warunkach polskich.



To co wyróżnia te zwierzęta spośród ras bydła mięsnego hodowanych w Polsce to okrywa włosowa – długowłose. Umaszczenie tych zwierząt jest dość zróżnicowane, najczęściej jest brązowe, lecz zdarzają się również sztuki o jasnobrązowym, ciemnobrunatnym, czerwonym, czarnym, a nawet żółtym umaszczeniu. Highlandery to zwierzęta małego kalibru, lecz o prawidłowej budowie dla bydła mięsnego. Charakterystyczne dla tej rasy są również lirowate rogi o rozpiętości sięgającej nawet 1,5 metra.

Zwierzęta te charakteryzują się średnimi przyrostami dobowymi, jednak wydajność rzeźna jest bardzo wysoka, a udział tłuszczu w tuszy jest mały. Mięso pozyskiwane od tych zwierząt cechuje wybitna smakowitość, marmurkowatość i soczystość. Ze względu na grubą okrywę włosową – naturalną barierę termoizolacyjną, pod skórą nie odkłada się tłuszcz, co powoduje że mięso jest praktycznie pozbawione cholesterolu.

Walory tej rasy podkreślają jej polscy hodowcy. Jak tłumaczy Dennis Piątek, który razem z ojcem Markiem prowadzą stado liczące łącznie 260 sztuk w okolicach Koszęcina – są to zwierzęta o bardzo niskich wymaganiach pod każdym względem. Jedyne co należy im zapewnić to dostęp do wody, a w przypadku srogiej zimy przy obfitych opadach śniegu należy je dokarmić sianokiszonką lub sianem czy słomą. Poza tym zwierzęta są w stanie poradzić sobie same. Są bardzo łagodne, choć zdarzają się wyjątki, ale takie zwierzęta podlegają selekcji i są eliminowane ze stada. Zwierzęta te nie potrzebują żadnych budynków, ani wiat. Przed zimnem chroni je okrywa włosowa. Na pastwiskach, gdzie przebywają zwierzęta staramy się nie wycinać drzew i krzewów tak by miały się gdzie schować w razie potrzeby.

Ogromnymi atutami krów rasy Highland są bardzo dobre wskaźniki rozrodu. Dobra płodność jest podstawą w prowadzeniu stada bydła mięsnego. Porody są łatwe i w większości przypadków przebiegają bez nadzoru człowieka.

- W stadzie nie stosujemy inseminacji, jedynie krycie naturalne. Rozród jest prowadzony w ten sposób by krowy nie cieliły się w okresie największych mrozów – dlatego też należy oddzielić w odpowiednim momencie buhaja od krów. Dotyczy to głównie zwierząt młodych, gdzie zdarzają się sztuki, które nie przyjmują cieląt od razu i trzeba dostarczyć im siary, co jest bardzo kłopotliwe w warunkach ciężkiej zimy. Buhaje do rozrodu pochodzą głównie z polskich hodowli – wymieniamy się z innymi hodowcami materiałem, a czasem również korzystamy z osiągnięć hodowców zza granicy głównie z Austrii i Niemiec – wyjaśnia Dennis Piątek.

Pomimo odstraszającego wyglądu potężnych rogów, zwierzęta tej rasy są bardzo łagodne i szybko dają się oswoić. Bardzo często mówi się o tym, że rasa Highland pośród innych ras bydła wyróżnia się nie tylko wyglądem, lecz również ponadprzeciętną inteligencją.

Jak wyjaśnia hodowca, wystarczy ok. 20-30 matek w stadzie, aby produkcja pozwalała na utrzymanie. Główny dochód stanowi sprzedaż materiału hodowlanego, lecz również i opasy. Mięsem pochodzącym od tej rasy zainteresowane są głównie restauracje, które są w stanie dobrze zapłacić za walory zarówno smakowe jak i zdrowotne wołowiny od Highland’ów, którą wyróżnia zaledwie śladowa zawartość cholesterolu.

Rasa ta jest przydatna do hodowli w warunkach ekstensywnych. Nie potrzebuje dokarmiania paszami treściwymi, ani kiszonką z kukurydzy. Jej utrzymanie powinno i odbywa się w wielu krajach w myśl zasady maksymalizacji zysków przy minimalnych nakładach, a produkt końcowy jest najwyższej jakości. Tereny ubogie, wręcz marginalne, takie jak ubogie pastwiska czy tereny niedostępne (zarośla i gąszcze) są ich naturalnym środowiskiem. Mówi się, że bydło to zje to czego inne nie wzięłyby nawet do pyska.

Hodowcy z województwa śląskiego są przykładem gospodarstwa, w którym utrzymanie bydła tej rasy może być „pomysłem na życie”. Często bowiem pojedyncze sztuki tej rasy są utrzymywane jako atrakcja np. w gospodarstwach agroturystycznych. Popularność tej rasy wśród polskich hodowców z roku na rok wzrasta o czym świadczy zwiększająca się liczba krów będących pod oceną użytkowości PZHiPBM, w 2012 roku było to 193 krowy, co stanowiło nieco ponad 1 proc. udziału w populacji czystorasowego bydła mięsnego utrzymywanego w Polsce.

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (1)

  • mirek9871 2016-12-05 16:21:43
    jakie jest dopłata za hodowle bydła highlant
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 23.20.240.193
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!