Na świecie hoduje się ponad 60 mln sztuk bydła tej rasy; w naszym kraju ok. 60 tys., w tym ponad połowę na Podkarpaciu. Simentale są drugą co do liczebności rasą bydła na świecie.

- Kongres zaplanowano na ostatni tydzień sierpnia przyszłego roku. Spodziewamy się 300-400 uczestników. Zasadniczą część obrad planujemy przeprowadzić w Arłamowie w Bieszczadach. Delegaci odwiedza też Kraków, Rzeszów oraz Rudawkę Rymanowską w Beskidzie Niskim - powiedział Brejta.

Uczestnicy kongresu wezmą m.in. udział w corocznej krajowej wystawie bydła tej rasy w Rudawce Rymanowskiej oraz zwiedzą gospodarstwa polskich hodowców.

- Na 21. Kongresie może też dojść do zjednoczenia dwóch działających dotąd samodzielnie międzynarodowych organizacji hodowców bydła simentalskiego - dodał wiceprezes Brejta.

Simentale są rasą mleczno-mięsną. W średniowieczu została ona wyhodowana w dolinie rzeki Simme w Szwajcarii. Bydło tej rasy charakteryzuje się dobrą wydajnością mleczną; przeciętnie krowa daje ok. cztery tys. litrów mleka rocznie. Natomiast pod względem rzeźnym niewiele różni się od typowych ras mięsnych. Krowy ważą 600-850 kg, a buhaje 900-1200 kg. Rasę cechuje duża odporność na choroby; wyróżnia się też długowiecznością.

W Polsce pierwsze simentale pojawiły się 120-130 lat temu na Podkarpaciu. W niektórych krajach, m.in. Szwajcarii, Austrii, Czechach, czy w południowych Niemczech są dominującymi rasami w hodowli. W naszym kraju stanowią nieco ponad 1,5 proc. całego pogłowia bydła. Jednym z większych polskich hodowców jest zakład doświadczalny Instytutu Zootechniki w Odrzechowej k. Sanoka; hoduje ok. 1 tys. sztuk simentali.

Podobał się artykuł? Podziel się!