Zmiany w hodowli i chowie bydła mlecznego, obejmujące min. sposób selekcji, intensyfikację produkcji mleka, warunki utrzymania, prowadzą do dewaluacji starych indeksów oceny wartości hodowlanej buhajów. Sposób w jaki skonstruowane są indeksy, jest niezmiernie ważny dla hodowli, ponieważ przekładają się one bezpośrednio na wartości poszczególnych cech w pogłowiu.

Ciekawostką, która dotarła do naszego kraju z USA jest indeks Idealnej Krowy Komercyjnej (Ideal Commercial Cow Index - ICC$). Polscy hodowcy, będą mogli zaznajomić się z tą nowinką dzięki wprowadzeniu tego sposobu oceny buhajów w katalogach firmy Top Gen.

Indeks ICC, składa się z pięciu podindeksów:

  • Zyskowność produkcji 
  • Zdrowotność 
  • Płodność i Funkcjonalność 
  • Mleczność 
  • Zdolność wycieleń 

- możemy przeczytać w informacji przygotowanej przez Top Gen.

Indeks ten, ma być następcą indeksu LNM. Na wartość oceny buhaja, wpływ mają takie cechy przekazywane córkom jak: zawartość białka w mleku, lokomocja, bezrożność, zdrowotność wymienia i szybkość oddawania mleka. Ma to pomóc w stworzeniu krowy idealnej do produkcji mleka w nowoczesnych, wysokotowarowych gospodarstwach.