Ten rok może okazać się przełomowym wydarzeniem dla polskiej hodowli bydła. Polska Federacja Hodowców Bydła i Producentów Mleka zakończyła prace nad opracowaniem nowego polskiego indeksu selekcyjnego. Nazwano go PF od słów produkcja i funkcjonalność. Będzie on odtąd podstawą genetycznego doskonalenia rasy polskiej holsztyńsko-fryzyjskiej. Indeks ten powinien pomóc hodowcom przy podejmowaniu decyzji o wyborze buhajów do kojarzeń z krowami i jałówkami we własnym stadzie.

W nowym indeksie uwzględniono cechy wpływające w zasadniczy sposób na poprawę opłacalności chowu bydła, takie jak wydajność mleka, białka, tłuszczu, cechy typu i budowy, ze szczególnym uwzględnieniem wymienia i nóg, a także cechy wpływające na zdrowotność i długowieczność zwierząt.
Ocenie podlegają następujące cechy:
- cechy produkcji mleka:
- wydajność mleka,
- zawartość tłuszczu w mleku,
- zawartość białka w mleku,
- wydajność tłuszczu,
- wydajność białka,
- cechy funkcjonalne:
- zawartość komórek somatycznych,
- łatwość wycieleń,
- żywotność cieląt,
- szybkość oddawania mleka,
- temperament zwierzęcia: zachowanie podczas doju,
- cechy płodności: okres międzyciążowy i międzywycieleniowy,
- długość użytkowania krów w stadzie.

Ponadto dla krów pierwiastek prowadzona jest ocena typu i budowy, której wyniki wykorzystywane są do szacowania wartości hodowlanej buhajów w zakresie typu i budowy. Oceniane są następujące cechy:
- cechy typu i budowy:
- ocena ogólna: kaliber i pojemność, typ i budowa, nogi i racice, wymię,
- cechy liniowe: wysokość w krzyżu, głębokość tułowia, szerokość klatki piersiowej, ustawienie zadu, szerokość zadu, postawa nóg tylnych – widok z boku, racice – wysokość piętki, postawa nóg tylnych – widok z tyłu, zawieszenie przednie wymienia, zawieszenie tylne wymienia, więzadło środkowe wymienia, położenie wymienia, szerokość wymienia, ustawienie strzyków przednich, ustawienie strzyków tylnych, długość strzyków, charakter mleczny.