PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Jak bezpiecznie produkować ser i inne produkty mleczne w przetwórstwie farmerskim?

Jak bezpiecznie produkować ser i inne produkty mleczne w przetwórstwie farmerskim? Wytwarzanie produktów mleczarskich wymaga przestrzegania procedur zapewniających bezpieczeństwo żywności,fot.PTWP

Autor: EFRWP/farmer.pl

Dodano: 10-10-2017 11:00

Rosnące zainteresowanie żywnością ekologiczną, powstającą na bazie lokalnych produktów i surowców to spore wyzwanie dla małych producentów.



Producenci muszą zadbać o to, aby ich produkty były bezpieczne dla zdrowia konsumentów oraz wyróżniały się wysoką jakością. Fundacja Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej wspólnie z Polską Izbą Produktu Regionalnego i Lokalnego oraz Stowarzyszeniem „Serowarzy Rodzinni” realizują projekt „Upowszechnianie dobrych praktyk w farmerskim wytwarzaniu produktów mlecznych”, który promuje dobre praktyki higieniczne w farmerskim przetwórstwie mleka.

Projekt „Upowszechnianie dobrych praktyk w farmerskim wytwarzaniu produktów mlecznych” potrwa do 15 października br. Jest on skierowany do producentów serów i innych produktów powstających w wyniku przetwórstwa mleka. W trakcie cyklu specjalistycznych szkoleń oraz seminariów serowarzy dowiedzą się jakie procedury higieniczne należy wdrożyć, aby wytwarzany przez nich produkt nie stanowił zagrożenia dla zdrowia konsumenta. Spotkania będą realizowane na podstawie najnowszej publikacji Fundacji EFRWP – „Poradnika Dobrych Praktyk Higienicznych Wytwarzania Serów i Innych Produktów Mleczarskich w Farmerskim Przetwórstwie Mleka”.

Poradnik to pierwsza tak kompleksowa publikacja na polskim rynku, która zawiera syntetyczny opis wytycznych związanych z bezpieczeństwem oraz higieną produkcji przy przetwórstwie mleka na sery i inne produkty mleczarskie. Został on zgłoszony do Rejestru Krajowych Wytycznych Dobrej Praktyki prowadzonego przez Komisję Europejską. Oznacza to, że wdrożenie zawartych w nim wytycznych powinno umożliwić małym producentom spełnienie wymogów określonych w przepisach prawnych, jakie są stawiane przetwórcom w zakresie uruchamiania i prowadzenia produkcji. Równolegle ze szkoleniami dla przetwórców mleka zostaną zrealizowane także spotkania informacyjno-szkoleniowe dla powiatowych lekarzy weterynarii, którzy są zobligowani do kontroli procesu produkcyjnego oraz wydawania zgody na dany rodzaj produkcji na bazie produktów pochodzenia zwierzęcego.

– Drobni przetwórcy często nie mają dostatecznego przygotowania do właściwego zaprojektowania i uruchomienia produkcji, tak aby była ona zgodna z obowiązującymi wymogami zdrowotnymi. Z uwagi na fakt, że Poradnik jest praktycznym narzędziem, który pomoże im wdrożyć procedury kontroli właścicielskiej, a z drugiej strony pokaże instancjom kontrolującym producentów, że powinni oni stosować wobec nich inne kryteria niż w przypadku dużych zakładów przetwórczych. Jak się okazuje, w przetwórstwie farmerskim, można to osiągnąć za pomocą prostych oraz nieskomplikowanych środków kontroli, zrozumiałych dla małych producentów i będących w zasięgu ich możliwości – mówi Krzysztof Podhajski, prezes zarządu Fundacji Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej.

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

BRAK KOMENTARZY

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.225.59.14
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!