PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Jak CETA wpłynie na branżę mięsną?

Jak CETA wpłynie na branżę mięsną? CETA może pozwolić na rozwój kanadyjskiego rynku mięsa; Fot. Shutterstock

Autor: FAMMU/FAPA; Łukasz Głuchowski

Dodano: 08-11-2016 13:15

Tagi:

W dniu 30 października br. kraje Unii Europejskiej podpisały umowę o wolnym handlu z Kanadą (CETA). Jak podaje Zespół Monitoringu Zagranicznych Rynków Rolnych FAMMU/FAPA branża mięsna, zarówno europejska jak i kanadyjska podchodzą z rezerwą do szacowania efektów umowy.



Unijna branża mięsna podchodzi do podpisanej umowy z wielką rezerwą, wytykając realne zagrożenia, dostrzegając jednak też pozytywy. Jak podkreśla sekretarz generalny związków farmerów unijnych rolników Copa-Cogeca Pekka Pesonen, CETA będzie bolesnym doświadczeniem dla sektora mięsnego we Wspólnocie, podaje Zespół Monitoringu Zagranicznych Rynków Rolnych FAMMU/FAPA.

Pekka zauważa, że kontyngenty taryfowe dla wołowiny (50 tys. ton) oraz mięsa wieprzowego (około 80 tys. ton) przyznane Kanadzie są dość spore, i nie ma żadnych wątpliwości, że będą one w pełni realizowane przez Kanadyjczyków. Tym niemniej warto zauważyć, że mięso trafiające z Kanady na rynek unijny będzie musiało spełniać odpowiednie wymagania, tj. musi być wolne od hormonów w przypadku wołowiny oraz wolne od raktopaminy w przypadku wieprzowiny.

Z kolei sekretarz generalny europejskiego związku handlowców żywca i mięsa (UECBV) Jean-Luc Mériaux podkreśla, że CETA zawiera potwierdzenie wrażliwego statusu unijnej wołowiny oraz wieprzowiny, gdyż Kanadyjczycy nie będą posiadać swobodnego dostępu tych towarów do rynku wspólnotowego. Dostęp ten będzie regulowany licencjami importowymi.

Zdaniem Pesonena, w celu uniknięcia nierównowagi rynkowej, wynikającej z CETA, UE powinna wyraźnie określić tymczasowe gwarancje celne (stawki celne), w szczególności dla drogich elementów wołowych wysokiej jakości, których relatywnie niewielki wzrost importu może mieć ogromny wpływ na sektor producentów wołowiny w UE.

Z kolei Mériaux zauważa, że CETA zdejmuje kanadyjskie cła importowe na unijną wołowinę (26,5 proc.) oraz wieprzowinę, co toruje drogę przed rozwijaniem handlu z Kanadyjczykami. Przez lata Wspólnota rozwijała eksport mięsa wieprzowego do Kanady, a teraz rysuje się realna szansa na rozwój handlu wołowiną (w tym cielęciną) z tym krajem. Ponadto zdaniem Mériaux, zabezpieczenie rynku unijnego przez kontyngenty taryfowe daje jednak gwarancję, że równowaga rynkowa nie zostanie naruszona. Z kolei ze strony kanadyjskiego przemysłu mięsnego padają jedynie słowa zadowolenia z podpisania CETA.

Jak podkreśla John Masswohl z kanadyjskiego związku producentów bydła, producenci z Kanady czekali na dostęp do jednego z najbardziej lukratywnych rynków zbytu na wołowinę na świecie. Dzięki bezcłowym kontyngentom unijny rynek może być wart dla kanadyjskiego przemysłu mięsnego około 447 mln USD rocznie.

Ron Davidson z kanadyjskiej rady mięsnej przyznaje, że dzięki przyznanym kontyngentom przemysł mięsny w Kanadzie może osiągnąć realne zyski, jednakże są one jednak na razie życzeniem. Kanadyjczycy muszą przejść najpierw szereg negocjacji technicznych odnoszących się do wymogów bezpieczeństwa. Kanadyjczycy używają przykładowo w procesie produkcji mięsa cztery substancje, tj. kwas mlekowy, gorącą wodę pochodzącą z recyklingu, kwas cytrynowy oraz kwas nadoctowy. Unia zaakceptowała używanie dwóch pierwszych metod, bez prawa dla dwóch pozostałych, co może stanowić problem dla Kanadyjczyków. Stąd warunkiem koniecznym osiągnięcia sukcesu w handlu z Unią staje się zaaprobowanie przez Wspólnotę pozostałych dwóch metod produkcji, które stosuje się w Kanadzie, podaje FAMMU/FAPA.

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (1)

  • rolass 2016-11-08 13:58:24
    kuj pom- kasa weszla w piatek powiat chelminski..pozdr
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.81.71.68
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!