Grzałki do podgrzewania pójła w postaci mobilnych urządzeń to ciekawe rozwiązanie dla gospodarstwa specjalizującego się w hodowli bydła. Dzięki tym urządzeniom, możemy podgrzać płyny zadawane zwierzętom bezpośrednio w oborze, porodówce lub cielętniku. Nie zachodzi wtedy obawa, że w czasie np. przenoszenia mleka pomiędzy budynkami w zimę, pokarm dla cieląt wychłodzi się i zaszkodzi młodym zwierzętom.

Grzałki umieszczone są na rączce, dzięki czemu dobrze sprawdzają się do podgrzewania pójła bezpośrednio w wiadrze. Element grzewczy może mieć kształt cylindra, zwiększającego powierzchnię wymiany ciepła, lub stopy pozwalające na użycie już od 8 cm głębokości zanurzenia ( 1 – 2 l płynu, w zależności od wiaderka)

Grzałki mają zwykle moc w zakresie 1500 – 2500 W, pozwala to na szybkie pogrzanie płynu. Temperatura grzania może być ustawiana za pomocą potencjometru lub przełączników w wersji z wyświetlaczem. Dobrze jest, jeśli podgrzewacz posiada termostat i wskaźnik pracy.

Przykładowe ceny urządzeń takiego typu to, np. u dystrybutora Can Agri to 800 – 1300 zł.