PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Jak obniżyć koszty żywienia bez spadku produkcji?

Jak obniżyć koszty żywienia bez spadku produkcji? Dr Ivan Eisner z firmy Kemin Fot. Łukasz Głuchowski

Autor: Łukasz Głuchowski

Dodano: 08-06-2016 09:00

Tagi:

Żywienie generuje ok. połowy kosztów związanych z produkcją mleka. W dobie kryzysu coraz więcej hodowców szuka sposobów ograniczenia części kosztów przy jednoczesnym utrzymaniu wysokości produkcji. Jednym z nich jest stosowanie aminokwasów chronionych w żywieniu bydła.



W przypadku dawki pokarmowej dla bydła, zwykle mamy do czynienia z niedoborem lizyny i metioniny. Te dwa aminokwasy występują na zbyt niskim poziomie zarówno w poekstrakcyjnych śrutach: sojowej i rzepakowej jaki i DDGS.

- Nie mamy możliwości zbilansowania aminokwasów w dawce opierając się na tradycyjnych komponentach. Dzieje się tak, ponieważ żaden z popularnych komponentów białkowych nie zawiera wystarczającej ilości metioniny, a większość również lizyny. Optymalny stosunek lizyny do metioniny w dawce dla krów mlecznych powinien wynosić 3,1 do 1. Niestety popularne dawki pokarmowe oparte na kiszonkach z kukurydzy oraz traw zawierające jako komponenty białkowe w swoim składzie zarówno śrutę rzepakową jak i sojową, nie zapewniają optymalnego stosunku aminokwasów – mówi dr Iwan Eisner z firmy Kemin.

Ważne jest, aby niedobory metioniny i lizyny były pokrywane aminokwasami chronionymi przed rozkładem w żwaczu. Podawane przez dra Eisnera zalecenia co do poziomu aminokwasów odnoszą się do ich formy trawionej w jelicie. Jeśli aminokwasy zostają rozłożone w żwaczu otrzymujemy białko mikroorganiczne, a głównym założeniem w suplementacji aminokwasów jest dostarczenie ich bezpośrednio organizmowi krowy.

Reformulacja dawki

W obecnej sytuacji szukamy rozwiązań pozwalających na zmniejszenie kosztów żywienia, przy jednoczesnym utrzymaniu produkcyjności. Zdaniem prelegenta z firmy Kemin, reformulacja dawki z zastosowaniem aminokwasów chronionych pozwala osiągnąć takie założenia.

Na reformulację dawki zdecydowało się m.in. jedno z Polskich gospodarstw. Jest to rodzinna ferma utrzymująca 70 krów, o wydajności 10 600 kg mleka, którego parametry to: 4 proc. tłuszczu oraz 3,5 białka. Zwierzęta są żywione w systemie PMR, paszę treściwą w ilości do 7 kg/krowę/dzień otrzymują w zależności od wydajności, w stacji paszowej. Reformulacja w tym przypadku polegała na zmniejszeniu zawartości białka w paszy treściwej o 3 proc. (z 22 do 19 proc.), przy jednoczesnym dodatku aminokwasów chronionych, pozwalającym na prawidłowe zbilansowanie dawki.

- W trakcie stosowania paszy stwierdziliśmy, że poziom białka oraz tłuszczu wzrosły. Założeniem reformulacji było zmniejszenie kosztów paszy, co udało się osiągnąć na poziomie 43zł/t. Zysk jaki osiągnięto dzięki zmianie dawki wyniósł ok. 4 zł/krowę/dzień. Stało się to głównie dzięki znacznemu wzrostowi ilości wyprodukowanego mleka – mówi ekspert z Firmy Kemin.

Możliwe jest wiec osiąganie podobnego poziomu przychodów z produkcji (bądź nawet większych) przy jednoczesnym ograniczeniu kosztów żywienia.

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (3)

  • Pliszka 2016-06-09 06:39:57
    @andrzejsz99@o2.pl
    "Założeniem reformulacji było zmniejszenie kosztów paszy, co udało się osiągnąć na poziomie 43zł/t." - czyli pasza z białkiem chronionym jest tańsza. Dziej się tak, bo zamiast kilkudziesięciu kg paszy wysokobiałkowej, dodaje kilkadziesiąt/kilkaset g białka chronionego.
  • andrzejsz99@o2.pl 2016-06-08 21:54:23
    teoretyczne wywody są w porządku, podaje się uzyskany efekt, ale nie podaje się nakładów na ten eksperyment czyli ile kosztują dawki aminokwasów chronionych i tyle wiem że gdzieś u kogoś w jedym gosp. były efekty.......................... tylko czy finansowe?
  • Jańcio WODNIK 2016-06-08 11:35:11
    No albo rybki albo akwarium, panowie, jak hodowca chce, zeby mu krowka produdkował duzo mlecza a potem ,zeby to duzo mleczka dało sie sprzedać mleczarniom a one potem zrobily z tego serki, ktore sie sprzeda w super i hipermarketach to trzeba krowce dac dobrze podjeśc, a jak przyjdzie susza to chyba moga byc z tego tzw NICI
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.81.150.27
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!