Wskazówek, jak efektywnie żywić krowy w sytuacji niedoboru pasz objętościowych udzielił Wiesław Płecki z He Deus podczas Konferencji Farmera pt. „Nowoczesna produkcja mleka”.

Według żywieniowca należy przede wszystkim zacząć od sporządzenia bilansu pasz i zestawić go ze strukturą stada, a następnie podjąć decyzję o przeznaczeniu pasz. Kiszonki dobrej jakości trzeba przeznaczyć w pierwszej kolejności dla krów mlecznych, następni dla młodzieży.

Wielu hodowców musi zdecydować się na zakup pasz, jednak Płecki uczula, aby kontrolować ich jakość.
- Mamy sygnały, że kiszonka w balotach jest różnej jakości, często zawierają chwasty, czy gałęzie. Często przepłacacie za te kiszonki, płacąc jak za wysokowartościową paszę, dlatego żądajcie jakości, róbcie analizy, aby cena była adekwatna do jakości.

Według prelegenta jest obecnie ostatni moment na siew poplonów, które przy sprzyjających warunkach jeszcze zdąży urosnąć stanowiąc dodatkowe źródło paszy.

W tym sezonie duże znaczenie będzie miało wykorzystanie dobrej jakości słomy.
- Do tej pory słoma wykorzystywana była w dawce jako element tworzący strukturę, gdzie stosuje się słomę pszenną. Jeśli chcemy skarmiać większe ilości słomy, lepsza była by słoma jęczmienna. Jednak wszystko należy robić rozsądnie, gdyż im więcej słomy, tym mniejsze pobranie suchej masy. Uważam, że 1,5 – 2 kg słomy to takie optimum, które jeszcze tak bardzo nie obniża składników pokarmowych w dawce - uważa Płecki.

Przy stosowaniu słomy, mogą być problemy z segregacją paszy, jednak według prelegenta można sobie poradzić z tym problemem stosując mokrych produktów ubocznych, które skleją dawkę zapobiegając jej sortowaniu. Wśród produktów ubocznych można wykorzystywać takie surowce jak np. wytłoki, młóto, wywar zbożowy, melasa.
Prelegent podkreślał, aby rozsądnie podchodzić w najbliższym czasie do zakupów pasz.
- Obecnie jest okres w którym aktywni są przedstawiciele oferujący różnego rodzaju substytuty, dodatki, jak alternatywy pasz objętościowych, czy kiszonki o bardzo niskiej jakości. Dlatego miejmy na uwadze co i za ile kupujemy.
Wiesław Płecki – Starszy kierownik produktu ds. bydła, De Heus