PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Jakie są konsekwencje wahań pH w żwaczu?

Jakie są konsekwencje wahań pH w żwaczu? Nieprawidłowa struktura paszy czy kompozycja składników pokarmowych mogą wywoływać wahania pH w żwaczu; Fot. Ł.CH.

Autor: Łukasz Chmielewski

Dodano: 15-02-2018 08:45

Tagi:

Zarówno zbyt wysokie, jak i zbyt niskie pH w żwaczu jest niekorzystne dla procesu trawienia, a co za tym idzie stanu zdrowotnego zwierzęcia.



Przy dużych wahaniach pH w żwaczu może dochodzić do obumierania bytującej tam flory bakteryjnej, co poważnie upośledza proces trawienia. Najczęściej hodowcy muszą walczyć ze zbyt niskim pH, które wywołuje m.in. wysoki udział łatwostrawnych węglowodanów, szczególnie przy jednocześnie nieprawidłowej strukturze paszy.

Nadmierna podaż łatwostrawnej skrobi stymuluje produkcję przez bakterie lotnych kwasów tłuszczowych (propionowy, octowy, masłowy) oraz kwasu mlekowego, który w największym stopniu powoduje spadek pH w żwaczu. W efekcie często pojawiającym się schorzeniem jest kwasica żwacza.

Krowy potrafią bronić się przed tym zjawiskiem, dzięki substancjom buforującym zawartym w ślinie. Aby jednak potrafiły wykorzystać ten mechanizm, należy zapewnić im odpowiedni poziom fizyczne efektywnego włókna w dawce pokarmowej, pozwalający na dostateczną produkcję śliny.

Z kolei jeśli wartość pH osiągnie skrajne wartości w drugim kierunku (pH powyżej 7,0), może skutkować to wystąpieniem schorzenia zwanego zasadowicą żwacza.

Główną jej przyczynę stanowi nadmierna podaż łatwo rozkładanego w żwaczu białka, szczególnie jeśli towarzyszy jej niedobór energii. Dochodzi wówczas do wzrostu koncentracji amoniaku, który wykazuje działanie toksyczne na organizm krowy. Konsekwencja tego jest duże obciążenie dla wątroby, która w wyniku detoksykacji, przekształca amoniak na mniej szkodliwy mocznik. Organ ten ma jednak ograniczone zdolności przerobowe i przy dużym stężeniu mocznika może dojść do jego uszkodzenia, a nawet śmierci zwierzęcia.

Tak więc prawidłowa kompozycja i zbilansowanie rozkładanych w przedżołądkach węglowodanów i białka stanowi podstawę sukcesu w żywieniu wysokoprodukcyjnych krów mlecznych.

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.226.36.60
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!