Zatwierdzenie Komisji dla Yea-Sacc, do stosowania w paszach dla przeżuwaczy przez następne 10 lat jest oparte na nowych wynikach badań przedstawionych przez Alltech, które wykazują stałość efektów stosowania produktu. Dodatek Yea-Sacc opracowany przez dr. Pearse'a Lyons'a, założyciela i prezesa Alltech, to preparat zawierający szczep żywych kultur drożdży browarnianych (Saccharomyces cerevisiae).

- Z radością przyjmujemy przedłużenie zatwierdzenia Yea-Sacc przez Komisję Europejską, gdyż potwierdza to jak znacząco wzrosła reakcja bydła mlecznego jak i mięsnego na użycie preparatu - powiedział Kevin Tuck, dyrektor zarządzający Alltech Ireland. Zatwierdzenie przez Komisję to również uznanie dla naszego stałego zaangażowania w prowadzenie badań i potwierdzenie skuteczności Yea-Sacc oraz spójności uzyskiwanych rezultatów, ponieważ dopuszcza produkt do użytku w przypadku mniej popularnych gatunków przeżuwaczy, takich jak owce, kozy i bizony.
Najnowsze zatwierdzenie Komisji Europejskiej dla produktu Yea-Sacc potwierdza jego pozycję jako najbardziej uznawanej kultury drożdży na rynku, oficjalnie dopuszczonej do stosowania w żywieniu wszystkich gatunków przeżuwaczy, zarówno w masowej produkcji, jak i w przypadku hodowli niszowych.

Dodatek Yea-Sacc działa poprzez stymulację pożytecznych bakterii żyjących w żwaczu oraz stabilizację środowiska żwacza. Powoduje to poprawę pobrania suchej masy i trawienie włókna, co przekłada się na podniesienie wydajności oraz tempa wzrostu. Alltech jest dumny z faktu, że odnowienie zatwierdzenia dla Yea-Sacc zawiera jednoznaczne i zgodne z wcześniejszymi zalecenia dla hodowców w zakresie dawkowania, ponieważ dawkowanie we wszystkich nowych badaniach pozostało niezmienione i zgodne z poprzednimi zezwoleniami i rekomendacjami.

Przedłużenie zezwolenia dopuszcza również stosowanie Yea-Sacc w paszach granulowanych produkowanych przy temperaturze 60°C, jak i 70°C.
- Powszechnie wiadomo, że europejskie zasady udzielania zezwoleń w dziedzinie produkcji pasz i żywności są najbardziej restrykcyjne na świecie. To zezwolenie jest potwierdzeniem wcześniejszych zaleceń Komisji. Działanie Yea-Sacc jest poparte latami szeroko zakrojonych badań przeprowadzonych we współpracy z wiodącymi uczelniami oraz autorytetami naukowymi z Europy i z całego świata - powiedział Colm Moran, dyrektor wykonawczy firmy Alltech w Europie.

W roku 2015 Alltech będzie świętować 35-lecie swojej działalności w branży żywności i pasz. Na przestrzeni 34 lat Alltech stał się firmą o międzynarodowym zasięgu, obecną w 128 krajach świata i zatrudniającą ponad 3500 pracowników.