Ketoza jest najpopularniejszą chorobą metaboliczną krów mlecznych - mówi prof. dr hab. Zygmunt M. Kowalski - nazywając ketozę chorobą zawodową wysoko wydajnych krów mlecznych. Ketoza może występować w formie klinicznej i subklinicznej. Według wielu autorów ketoza kliniczna dotyczyć może 2 - 15 proc. krów wysoko produkcyjnych. Natomiast aż 40 - 60 proc. krów wysoko produkcyjnych choruje na ketozę subkliniczną, której nadmiarowi ciał ketonowych we krwi towarzyszy brak zewnętrznych objawów. Konsekwencjami ketozy znacznie groźniejszymi od niej samej są przemieszczenie trawieńca, endometritis, czyli zapalenie błony śluzowej macicy, zmniejszona wydajność mleczna, pogorszenie wskaźników rozrodu oraz zwiększone brakowanie.

Ostatnio bardzo duże zainteresowanie budzi oznaczanie ciał ketonowych - acetonu i kwasu ß-hydroksymasłowego w mleku, które może być wykonywane w ramach kontroli użytkowości mlecznej - dodaje Profesor Kowalski.

Podobał się artykuł? Podziel się!