PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Kiedy można otwierać kiszonkę?

Kiedy można otwierać kiszonkę? Pryzmy z kiszonką nie powinno się otwierać przed upływem ok. 6. tygodni, fot.Ł.Chmielewski

Ze względu na małe zapasy pasz objętościowych z zeszłego sezonu, wielu hodowców skarmia już świeże sianokiszonki, nie czekając, aż materiał ulegnie procesowi zakiszenia.



Zrozumiałe jest, że jeśli brakuje zapasów pasz, to zwierzęta i tak trzeba karmić. Jednak skarmianie zbyt świeżych kiszonek ma również negatywne skutki.

Minimalny czas fermentacji prawidłowo zakiszonej masy, który daje zazwyczaj dobre rezultaty to ok. 6-8 tyg. Warunkiem powodzenia takiego postępowania jest prawidłowo przeprowadzony proces zakiszania.

W pierwszej fazie zakiszania, trwającej ok. 3-7 dni, dochodzi do obumierania zakiszanych roślin. W tym czasie, w trakcie oddychania roślin, zużyty zostaje tlen, stwarzając w ten sposób korzystne warunki dla dalszego procesu fermentacji.

Jeżeli w tym momencie otworzymy kiszonkę lub pozostawimy ją odkrytą, zaburzymy ten proces wprowadzając do pryzmy tlen. W efekcie kiszonka będzie się słabo przechowywać oraz wzrośnie ryzyko wtórnej fermentacji.

Dodatkowo, wczesne rozpoczęcie użytkowania nowej pryzmy może spowodować załamanie produkcyjne u krów. Może to wynikać między innymi z obniżenia pobrania suchej masy dawki pokarmowej. Taka nie w pełni zakiszona masa jest mało smaczna, gdyż w swoim składzie zawiera jeszcze znaczne ilości kwasu octowego, który produkowany jest przez bakterie tlenowe.

W związku z tym warto jednak wstrzymać się z szybkim rozpoczynaniem skarmiania świeżych kiszonek. O ile kiszonka w balotach jest podzielona na porcje, tak pasza przechowywana na pryzmie stanowi całość i wczesne jej otwarcie grozi ryzykiem zwiększonych strat w dalszym procesie przechowywania.

Warto więc już na etapie planowania zasiewów wyznaczyć taką powierzchnie upraw, aby zapewnić ilość paszy na co najmniej 2 miesiące dłużej niż termin jej następnego zbioru. Daje to również pewną rezerwę w sytuacji, gdy w następnym roku uzyskamy niższe od przewidywanych plony.

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (1)

  • przecietniak 2016-06-07 14:15:31
    Jest pewien dylemat z kukurydza. Sciac wczesniej jakas czesc w nieodpowiedniej fazie z zawartoscia 20% s.m i kisic miesiac czy sciac miesiac pozniej i zaczac spasanie pryzmy od razu. Co roku wybieram to drugie. Mam przynajmniej odpowiednia wartosc i plon kukurydzy bo jednak miesiac dluzej rosnie a nie kisi sie i woda z niej leci
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.224.2.123
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!