PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Kiszone ziarno kukurydzy – energia dla krów

Kiszone ziarno kukurydzy – energia dla krów

Potrzeby energetyczne wysoko wydajnych krów są bardzo duże, samo dostarczenie energii nie wystarczy, gdyż ważna jest również forma w jakiej ją podajemy krowom.



Wysoka wydajność mleczna krów to jednocześnie ogromne zapotrzebowanie energetyczne tych zwierząt. Podstawową paszą energetyczną jest kiszonka z kukurydzy i należy zadbać by poziom energii (mierzony w ilości skrobi) był jak najwyższy. Uzyskuje się to przez odpowiedni dobór mieszańców kukurydzy do stanowiska na jakim gospodarujemy, a także (może nawet przede wszystkim) przez odpowiedni zbiór.

W tym należy zadbać o odpowiedni termin zbioru (zawartość suchej masy 32-35 proc.) odpowiednią wysokość cięcia (podniesienie wysokości cięcia zwiększa udział ziarna w kiszonce). Bardzo ważne jest również rozdrobnienie ziarniaków – muszą one być dokładnie zgniecione, a nie jedynie „trącone”.

Wysoko wydajne krowy mleczne potrzebują jednak dodatkowego źródła energii. Bardzo często w większych stadach można spotkać podawanie kiszonego ziarna z kukurydzy. Najczęściej trafia ono do rękawów po wcześniejszym rozdrobnieniu. Tu również bardzo ważną rolę odgrywa rozdrobnienie ziarniaków.

Najczęściej ziarno (mokre) jest rozdrabniane przez specjalny gniotownik połączony z prasą umieszczającą rozdrobnione ziarno kukurydzy w rękawie. Jednak w opinii jednego z hodowców z Lubelszczyzny ziarno powinno być śrutowane (dokładniej rozdrobnione).

- Stosujemy metodę kiszenia mokrego ziarna kukurydzy od kilku już lat. Jedno co można powiedzieć na temat tej metody to fakt, że cały sens tej roboty może zniweczyć słabe rozdrobnienie ziarna. Powinno być ono bowiem dokładnie rozdrobnione i zgniecenie nie jest w tym przypadku dobrą metodą. Ziarno musi być równomiernie śrutowane bez możliwości przejścia całych lub lekko naruszonych ziaren. W przeciwnym razie straty paszy będą widoczne za krowami – tłumaczy Hodowca.

- Przy obecnie osiąganych wydajnościach mlecznych i intensywności żywienia pasaż treści żwacza jest na tyle szybki, że ogromnego znaczenia nabiera jakość podawanych komponentów. Ilość zupełnie może nie grać roli jeśli jakość będzie słaba. Jeśli jakość i forma podania będą niewłaściwe krowy wydalą znaczną część zadanej paszy. Jest to ważne z punktu widzenia ekonomicznego – słaba efektywność żywienia przynosić będzie straty gospodarstwu. Dodatkowo bez końca zwiększający się udział pasz energetycznych nie wpływa pozytywnie na zdrowotność układu pokarmowego, która i tak oscyluje na granicy – dodaje Hodowca.

Ziarno do kiszenia w rękawie powinno zawierać ok. 65 proc. suchej masy – w przeciwnym wypadku jego ugniecenie może stanowić problem (podobnie jak w przypadku kiszonki z kukurydzy). W zaleceniach ziarno poddawane kiszeniu w rękawie powinno zostać poddane procesowi gniecenia. Według zaleceń ta forma rozdrobnienia powinna gwarantować lepszą strukturę paszy, przez co większa część skrobi mogłaby trafić bezpośrednio do jelita cienkiego i lepszego wykorzystania energii przez krowy.

W żywieniu bydła mlecznego kiszone ziarno kukurydzy może stanowić dobre źródło energii. Warto zwrócić również uwagę w tym miejscu na dobór odmian kukurydzy do uprawy na ziarno, które będzie zakiszane, bowiem badania dowodzą, że nie metoda rozdrobnienia a właśnie rodzaj ziarniaka warunkują większą zawartość skrobi przechodzącej w stanie nienaruszonym przez żwacz (wprost do jelita cienkiego – tzw. skrobia by-pass). W badaniach tych wykazano, że w kiszonym ziarnie kukurydzy typu flint udział skrobi by-pass był o blisko 50 proc. wyższy niż w przypadku kiszonego ziarna typu dent.

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

BRAK KOMENTARZY

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.198.205.153
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!