PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Kiszonka z kukurydzy bez strat

Kiszonka z kukurydzy bez strat Kiedy plon jest ograniczony przez niekorzystne warunki atmosferyczne, istotne jest, aby podczas zbioru i zakiszania nie powodować dodatkowych strat

Autor: Łukasz Głuchowski

Dodano: 09-09-2018 06:30

Tagi:

Mało który producent mleka wyobraża sobie żywienie swoich zwierząt bez udziału w dawce kiszonki z kukurydzy. Wartość tej paszy ceni się szczególnie w takich sezonach jak ten, który właśnie rozpoczynamy - niedobory wody znacznie uszczuplą plon kukurydzy.



Kiedy plon jest ograniczony przez niekorzystne warunki atmosferyczne, istotne jest, aby podczas zbioru i zakiszania nie powodować dodatkowych strat. Dlatego bardzo ważne jest ustrzeżenie się błędów podczas zbioru kukurydzy kiszonkowej.

TERMIN ZBIORU

Istnieją różne metody określania terminu zbioru kukurydzy na kiszonkę. Jedną z nich jest ocena na podstawie wyglądu całych roślin oraz ziarniaków. Zalecenia mówią, aby zbierać rośliny, których dolne liście już zaschły, a linia mleczna znajduje się na 1/2-1/3 wysokości ziarna (dojrzałość woskowa). Jednak taka metoda nie jest zbyt dokładana. Dużo lepiej sprawdza się określanie przydatności do zbioru na podstawie suchej masy roślin. Oceny takiej można dokonać bez problemu w domowych warunkach.

Aby oszacować poziom s.m. roślin z naszej plantacji, musimy zebrać kilka roślin z różnych miejsc pola. Najlepiej, jeśli reprezentują średnią, czyli nie są ani najwyższe, ani najmniejsze z łanu, a ich rozwój odpowiada temu, co prezentuje większość roślin.

Następnie przystępujemy do rozdrobnienia zebranej przez nas kukurydzy. Można to zrobić za pomocą noża, jednak w domowych warunkach najlepiej sprawdzi się do tego rębak ogrodowy. Z tak przygotowanej sieczki wybieramy porcję o określonej masie, np. 500 g, z której

będziemy odparowywać wodę. W domowym zaciszu możemy tego dokonać za pomocą piekarnika bądź kuchenki mikrofalowej. W przypadku suszenia materiału w piekarniku musimy uzbroić się w cierpliwość, ponieważ suszenie może trwać nawet kilka godzin. Powinniśmy korzystać z ustawień określonych w instrukcji użytkowania dla suszenia owoców oraz grzybów. Co jakiś czas ważymy masę i zapisujemy wynik. Wodę odparowujemy tak długo, aż wyniki kolejnych naważań będą takie same.

W przypadku określania s.m. za pomocą kuchenki mikrofalowej masę przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do mikrofalówki na 2 min. Czynność powtarzamy kilkukrotnie, za każdym razem mieszając materiał. Gdy organoleptycznie możemy ocenić, że materiał jest już bardzo suchy, każdorazowo ważymy próbkę oraz skracamy czas suszenia do 1 min, tak aby ograniczyć ryzyko zapalenia się suszu. Kiedy kolejne pomiary dają ten sam wynik, zakańczamy suszenie. W przypadku 500 g próbki mokrego materiału masę suszu dzielimy przez 5 i otrzymujemy s.m. roślin w proc. (np. 150 g : 5 = 30 proc. s.m.).

Eksperci zalecają, aby s.m. roślin, z których sporządzamy kiszonkę, wynosiła ok. 34 proc. Musimy pamiętać również, że przy normalnym przebiegu pogody zawartość suchej masy może się zwiększać nawet o 0,5 proc., natomiast przy wysokich temperaturach nawet 0,75 proc. dziennie.

WAŻNE ODPOWIEDNIE ROZDROBNIENIE

Kiszonka z kukurydzy to pasza energetyczna, w której główną rolę odgrywa skrobia znajdująca się w ziarnie (...).

Cały artykuł znajdziesz we wrześniowy numerze miesięcznika "Farmer"

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (3)

  • Plantator 2018-09-10 08:18:50
    Kto wydzierżawia robi kasę, ale też nie narzekam. Sprzedałem 25 hektarów qq na pniu. Krowiarze dali po 4,5 tysia za hektar. To więcej niż wartość zebranego ziarna, w dodatku bez kosztów zbioru i suszenia. Mam dożynki. Ale przyznam, że są pasjonaci, którzy dają na moim terenie po 3,5 tys za hektar dzierżawy, byle mieć ziemię. A ojców do roboty gnają, bo bimby trza wydoić, a na pracownika nie stać. Ale to przecież specjaliści najlepszej klasy w rolnictwie...
    • kzo 2018-09-10 09:18:10
      Po twoich wielu komentarzach w ten sam deseń widać, że nie powiodło ci się w życiu i bardzo zazdrościsz tym krowiarzom. Zamiast zazdrościć to znajdź sobie jakąś uczciwą robotę. Albo zacznij hodować krowy skoro jak widzisz są z tego pieniądze
  • prezes 2018-09-09 21:00:47
    dobrze ze krowiarze juz 3,5 tys za ha dzierzawy płaca
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.80.83.123
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!