Indeks GDT opisujący wyniki kontraktów na produkty mleczne, nadal traci na wartości .To już ósma z kolei sesja, kończąca się spadkiem.

Zanotowano spadek cen niemal wszystkich produktów wycenianych na platformie. Na obniżenie wartości indeksu GDT o 5,9 proc., złożyły się spadki:

  • pełnego mleka w proszku o 10,8 proc.
  • maślanki w proszku o 8,1 proc.
  • odtłuszczonego mleka w proszku o 5,8 proc.
  • sera Cheddar o 4,9 proc.
  • podpuszczki kazeiny o 4,1 proc.
  • masła o 0,3 proc.

Wzrosła jedynie cena bezwodnego tłuszczu mlecznego, o 1,6 proc.

Jeśli tendencja utrzyma się jeszcze przez miesiąc, będziemy mieć do czynienia z obniżeniem się wartości indeksu GDT, do poziomu z kryzysowego 2009 roku.