PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Kolejne wydarzenie promujące produkcję bydła mięsnego

Produkcja bydła mięsnego zyskuje na znaczeniu. Tego typu spotkania pozwalają poznać możliwości zwiększenia rentowności tego profilu produkcji.



Wczoraj w Żebrach Włostach k. Pułtuska odbyło się spotkanie z producentami bydła mięsnego, zorganizowane przez Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego we współpracy z firmą Polski Farmer, administratorem programu „Polska Wołowina”.

Na wstępie spotkania gości przywitał prezes PZPBM, Jerzy Wierzbicki, wyjaśniając m.in. genezę powstania Zrzeszenia.

- Powodem dla którego założyliśmy tą organizację było to, że widzieliśmy, że ceny jakie wypłacane są w Polsce rolnikom, producentom żywca były niższe o 40 proc. od tych płaconych w Europie – wyjaśniał Jerzy Wierzbicki.

Następnie głos zabrał Mariusz Kopeć z firmy Polski Farmer, administratora programu „Polska wołowina”, przedstawiając możliwości udziału w kompleksowym programie opasu bydła czystorasowego i krzyżówkowego. Zaletą udziału w programie jest szybka możliwość zorganizowania cieląt do dalszego opasu. W planach firmy jest utworzenie trzech centrów logistycznych i wprowadzenie do opasu ok. 9000 sztuk w sezonie 2017/18.

Z kolei Maciej Ciszewski z firmy Cargill nakreślił podstawy żywienia bydła opasowego, pozwalające uzyskać wysokie wyniki w opasie bydła. Specjalista wskazywał m.in. na konieczność podzielenia opasu na kilka faz, w zależności od zapotrzebowania na składniki pokarmowe w kolejnych etapach wzrostu.

W dalszej części spotkania uczestnicy mieli możliwość zapoznania się z działalnością PZPBM i zaletami systemu QMP (Quality Meat Program). Piotr Michalski przestawił podstawy programu poprawy genetyki bydła mięsnego w Polsce. Specjalista wskazywał m.in., że ze względu na duży udział bydła mlecznego w Polsce, główną bazę materiału do opasu stanowi bydło pochodzące z krzyżowania towarowego. Stąd też niezwykle ważny jest dobór odpowiedniego buhaja zapewniającego dobre cechy opasowe.

Następnie Monika Przeworska z PZPBM przedstawiła zalety certyfikacji gospodarstwa w systemie QMP. Główną, wymierną korzyść stanowi możliwość uzyskania wyższej ceny za wyprodukowaną wołowinę o 1 – 2 zł za kilogram WBC.

Na zakończenie części teoretycznej spotkania wywiązała się dyskusja, w której po stronie specjalistów zasiedli Wojciech Styburski przedstawiciel firmy doradczej i jednocześnie producent bydła w systemie QMP oraz Józef Wojewódzki, członek zarządu PZPBM oraz również producent bydła mięsnego. Wojciech Styburski przedstawiał m.in. zalety współpracy i przewagę rolników działających w obrębie grup producentów. O konieczności współpracy mówił również Jozef Wojewódzki, wskazujący na konieczność skracania łańcucha dostaw, co pozwoli na wyeliminowanie nieuczciwych pośredników i zwiększenie rentowności.

Na koniec spotkania dla zainteresowanych opasem bydła w programie „Polska Wołowina”, była możliwość zwiedzenia centrum logistycznego, do którego trafiają cielęta z importu, a następnie kierowane są do gospodarstw docelowych.

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

BRAK KOMENTARZY

FORUM TYMCZASOWO NIEDOSTĘPNE

W związku z ciszą wyborczą dodawanie komentarzy zostało tymczasowo zablokowane.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!