Wczorajsza aukcja nowozelandzkiej giełdy zakończyła się wzrostem cen produktów mlecznych o 3,5 proc. Wyniki osiągane przez GDT śledzone są przez cały świat i w ostatnich latach stały się jednym z głównych wyznaczników globalnych cen osiąganych w branży mleczarskiej.

Na ostatniej sesji wzrosły ceny wszystkich produktów mlecznych z wyjątkiem maślanki w proszku (-2,6 proc.). Najbardziej wzrosły ceny laktoza, skok nastąpił aż o 10,6 proc.

Wyniki ostatniej sesji GDT kształtują się następująco:

• Bezwodny tłuszcz mleczny – wzrost o 2,9 proc.
• Masło – wzrost o 1,7 proc.
• Odtłuszczone mleko w proszku – wzrost o 1,4 proc.
• Ser Cheddar – wzrost o 2,2 proc.
• Maślanka w proszku – spadek o 2,6 proc.
• Kazeina podpuszczkowa – wzrost o 2,3 proc.
• Pełne mleko w proszku – wzrost o 4,9 proc.
• Laktoza – wzrost o 10,6 proc.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!