Zza oceanu znów płyną pozytywne wiadomości na temat globalnych stawek przetworów mlecznych. Ostatnia sesja na giełdzie GDT zakończyła się wzrostem ogólnego indeksu cenowego o 3,2 proc.

Poprawa koniunktury obserwowana jest o marca br., co skutkuje piątym z kolei wzrostem stawek na najważniejsze produkty mleczarskie.

W rezultacie ostatniej sesji GDT, wyniki kształtują się następująco:

• Bezwodny tłuszcz mleczny – wzrost o 8,2 proc.
• Masło – wzrost o 11,2 proc.
• Maślanka w proszku – wzrost o 7 proc.
• Ser Cheddar – wzrost o 0,6 proc.
• Laktoza – wzrost o 2 proc.
• Kazeina podpuszczkowa – spadek o 3,7 proc.
• Odtłuszczone mleko w proszku – wzrost o 1 proc.,
• Pełne mleko w proszku – wzrost o 1,3 proc.

Jak pokazują wyniki, wzrost indeksów cenowych zaliczyły niemal wszystkie produkty mleczarskie. Jedyną pozycją, w przypadku której stawki uległy obniżeniu o 3,7 proc., była kazeina.

Podobał się artykuł? Podziel się!