Podczas odbywającej się 7 marca 2017 r. internetowej aukcji produktów mleczarskich Global Dairy Trade, odnotowano spadek cen kontraktów na niemal wszystkie oferowane przetwory. Jest to niepokojący symptom, zapowiadanej przez niektórych ekspertów dekoniunktury na światowym rynku przetworów z mleka.

Podczas opisywanej aukcji, swoją wartość straciły:

  • Odtłuszczone mleko w proszku o 15,5 proc.
  • Pełne mleko w proszku o 12,4 proc.
  • Kazeina podpuszczkowa o 6,6 proc.
  • Laktoza o 4,3 proc.
  • Ser Cheddar o 4,2 proc.
  • Bezwodny tłuszcz mleczny o 0,8 proc.

Pełne mleko w proszku osiągnęło cenę 2 782 dol./t, a więc jego wartość spadła poniżej poziomu z listopada 2016 r. Z kolei odtłuszczone mleko w proszku osiągnęło cenę 2  118 dol./t, a wiec najmniej od sierpnia 2016 r.

Wzrosły jedynie ceny masła oraz maślanki w proszku, odpowiednio o 1,2 i 8,4 proc.

Indeks cenowy GDT spadł do poziomu 955 pkt. (o 6,3 proc. w stosunku notowania z 21 lutego br.) co oznacza zmniejszenie wartości do poniżej poziomu z listopada 2016 r. (przekroczył wtedy pułap 1000 pkt. pierwszy raz od czerwca 2014 r.).

To już drugi z kolei oraz trzeci w tym roku spadek wartości indeksu cenowego GDT, będącego odzwierciedleniem wysokości cen kontraktów terminowych na produkty mleczarskie. 

Podobał się artykuł? Podziel się!