PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Komu opłaca się hodować bydło mięsne?

Komu opłaca się hodować bydło mięsne?

Hodowla bydła mięsnego nie cieszy się zbyt dużą popularnością w Polsce. Czy ta gałąź produkcji zwierzęcej jest nieopłacalna?



Bydło mięsne w naszym kraju stanowi zaledwie niewielki ułamek w pogłowiu ogólnym bydła. Liczba krów czystorasowych, objętych oceną użytkowości wynosi zaledwie 25 tys. sztuk. Jak tłumaczy Prezes Polskiego Związku Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego dr Paweł Dakowski – mamy potężny potencjał do produkcji bydła mięsnego i uzyskiwanej z niego wysokiej jakości wołowiny, lecz na chwilę obecną tego potencjału nie wykorzystujemy w pełni. Wszystkie nieużytki lub gleby o bardzo niskiej jakości mogą posłużyć jako baza paszowa dla bydła ras mięsnych, które nie stawia wysokich wymagań paszowych jak i organizacyjnych.

W opinii Prezesa Dakowskiego hodowla bydła mięsnego może być i na pewno jest opłacalna. Jest to pewna alternatywa dla gospodarstw małych, gospodarujących na kilku hektarach ziemi słabych klas. Wyprodukowany w takich gospodarstwach materiał hodowlany (odsadki) czy nawet rzeźny (opasy) mogą być dodatkowym dochodem dla tych gospodarstw.

- Dobór liczebności stada powinien odbywać się w zależności od powierzchni gospodarstwa, ponieważ to stanowi bazę paszową. Dobór rasy jaka byłaby hodowana w danym gospodarstwie to już indywidualna decyzja hodowcy, gdyż zależy to od wielu czynników, lecz przede wszystkim jest to związane z rynkiem zbytu. Ponieważ ważne jest co hodowcy będą sprzedawali i w jakiej ilości – wyjaśnia dr Dakowski.

- Warto zaznaczyć w tym miejscu, że bydło mięsne to obecnie jedyny gatunek zwierząt domowych, który jest hodowany w sposób naturalny. Nie mamy przecież ferm bydła mięsnego. O ile w przypadku bydła mlecznego możemy już mówić o uprzemysłowieniu produkcji, ze względu na robotyzację, precyzyjne żywienie, komputery, tak w przypadku bydła mięsnego przede wszystkim posługujemy się pastwiskiem, niewielkim dodatkiem paszy treściwej pochodzącej z gospodarstwa, lecz nie ma tu mowy o jakichkolwiek dodatkach specjalistycznych. Przy tak niskiej intensywności żywienia i utrzymania, czyli przy relatywnie niskich kosztach, można tą produkcję prowadzić i rozwijać, a co za tym idzie nawet przy niskiej liczebności stada w przypadku małych gospodarstw, produkcja może być opłacalna – dodaje Prezes PZHiPBM Paweł Dakowski.

Pewnym zachęceniem do hodowli bydła ras mięsnych w małych gospodarstwach mogą się okazać dopłaty związane z produkcją, które w założeniu mają poprawić również kondycję polskiej hodowli bydła mięsnego. Do każdej krowy, jak i do opasów czy młodzieży hodowlanej będą od przyszłego roku obowiązywały dopłaty. Prezes Dakowski zaznacza, że PZHiPBM nadal będzie walczył o uzyskanie dopłat do produkcji materiału hodowlanego.

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (5)

  • Krystian77 2015-10-02 09:13:12
    Witam, jestem młodym rolnikiem i od dłuższego czasu zastanawiam się nad rozbudową mojej hodowli bydła. Na dzień dzisiejszy mam tylko 10 krów. Ale chciałbym powiększyć do liczby 40-50. Czy jest możliwość uzyskania jakiegoś dofinansowania dla młodego rolnika ? Tutaj zacząłem czytać o hodowli co o tym myślicie ? Pozdrawiam http://www.agropolska.pl/produkcja-zwierzeca/
  • xxx 2014-09-09 10:41:34
    jakie dopłaty załatwił Dakowski do bydła mięsnego - niech ktoś mi powie?
    Dopłaty załatwiła Federacja mleczna, dla każdego bydlaka, nie tylko tych pod oceną.
    To,że Związek mięsny nie robi nic poza braniem pieniędzy to już wiemy.Rok temu również się o nich wypisałem, zredukowałem stado, postawiłem na opas i nie żałuję decyzji.
  • baca56 2014-09-04 12:02:26
    Czy ktoś w końcu wie, jaka wersja dopłat produkcyjnych do bydła została skierowana do Brukseli?
    Bo (jak zwykle!) min. Sawicki mówił jedno, min. Szalczyk drugie, gdzieniegdzie słyszy się jeszcze trzecie i czwarte - np. wysokość dopłaty do sztuki od 70 do 139 euro.
    Czy dostępna jest pełna wersja dokumentu skierowanego do Komisji Europejskiej?
    Czy próbowano jakoś określić sposób wyliczania podstawy do tych dopłat (np. stan na konkretny dzień w roku, czy stan średnioroczny?)
    To są sprawy istotne, w przypadku bydła decyzje produkcyjne na przyszły rok trzeba podejmować już dziś.
    Według wszelkich dostępnych analiz opłacalność bydła mięsnego zaczyna się dopiero od kilkudziesięciu sztuk, przy uwzględnieniu wszelkich dopłat, w tym "zwierzęcej" i "do 10 krów w 5 województwach". Czyli w 2014 (brak części dopłat) na pewno wszyscy producenci będą pod kreską. Jak będzie od 2015? Limit 30 czy 50 szt. czyni różnicę.
    Co do dopłat do produkcji materiału hodowlanego: takie wsparcie jest potrzebne, bo po pierwsze przeciętna genetyczna jakość pogłowia użytkowanego w kierunku mięsnym (zwłaszcza w małych stadach) jest fatalna, po drugie na jakimkolwiek postępie w tym kierunku jak na razie zarabiają głównie zagraniczni hodowcy i handlarze.
    Jednak bezpośrednie wsparcie każdej sztuki zapisanej w księgach PZHiPBM uważam za koncepcję błędną. Lepszy jest pomysł dotowania nabywcy takiego materiału (buhaj, jałówki) - wtedy dotacje w większym stopniu będzie rozdzielał rynek, a nie decyzje (czasem "subiektywne") urzędników czy działaczy Związku.
    Pan prezes Dakowski mówi o członkach Związku i o stadach czystorasowych zarejestrowanych w księgach. Tu (pomimo głosów krytycznych) nie jest tak źle - większa świadomość hodowców, jakaś (choćby niedoskonała) praca hodowlana...
    Tymczasem większość produkcji "mięsnej" odbywa się poza PZHiPBM, często w oparciu o mleczne rasy, przypadkowe krzyżówki,. Ta właśnie większość powinna być na naszym celowniku - do nich trzeba kierować ofertę hodowców, walczyć o pomoc finansową i lepszą opłacalność dla wszystkich. Bo lepiej i bezpieczniej zarobić na materiale hodowlanym na który jest POPYT na rynku, niż wycierać korytarze ministerialne w sprawie bezpośrednich dotacji dla Związku czy jego członków..
  • Antek 2014-09-03 21:32:13
    co racja to racja oni nie mają pojęcia o tym co się dzieje kasują tylko opłaty za "ocenę" i nic nie robią dla nas hodowców, ja już się dawno wypisałem bo brali pieniądze za nic, może należy założyć nowy związek
  • hodowca 2014-09-03 13:29:01
    zwiazek nie wie ilu w Polsce jest hodowcow a tym bardziej ile jest bydla i jakiej rasy dowod na www.bydlomiesne.pl
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.158.219.248
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!