PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Kondycja krowy oceną poprawności żywienia

Istnieje wiele narzędzi umożliwiających sprawdzenie prawidłowości żywienia krów mlecznych. Najprostszym z nich, z którego może korzystać każdy hodowca, jest ocena kondycji ciała zwierząt.



Kondycja krów mlecznych zmienia się wraz z przebiegiem laktacji. Jest ona odzwierciedleniem poziomu energii zmagazynowanej w organizmie krowy. Na jej poziom hodowca może wpływać głównie poprzez sterowanie dawką pokarmową. Kondycja ciała zwierząt mierzona jest w pięciopunktowej skali BCS (Body Condition Score), gdzie 1 pkt oznacza krowę skrajnie chudą, a 5 pkt krowę skrajnie otłuszczoną. U krów mlecznych najczęściej stosowana jest skala 5-stopniowa. Spotykana jest również skala: 4-, 6-, 8-, 9- i 10-stopniowa. W razie potrzeby można przy pomocy odpowiednich równań przeliczyć określoną kondycję BCS na skalę 5-punktową. Przy ocenie w skali 5-stopniowej obowiązuje dokładność ćwiartkowa, czyli co 0,25 pkt.

Ze względu na subiektywność przeprowadzanej oceny swego czasu metoda ta była postrzegana jako mało wiarygodna, o niewystarczającej powtarzalności. Jednak szereg przeprowadzonych badań potwierdził jej wiarygodność oraz wykazał silny związek między określoną kondycją a poziomem zgromadzonych rezerw i późniejszym tempem ich uruchamiania. Metoda ta stała się na tyle popularna, że obecnie jest nawet wykorzystywana w nowoczesnych systemach zarządzania stadem, bazując na obrazie z kamer, który trafia do systemu, informując następnie hodowcę o zachodzących zmianach w kondycji zwierząt.

JAKIE SĄ ZALETY?

Stosowanie oceny kondycji ma wiele atutów. Jedyną wadą tej metody może być subiektywność oceny, zatem punktacja przydzielona jednemu zwierzęciu przez dwie różne osoby może się nieco różnić. Rozbieżność jednak zazwyczaj nie jest bardzo istotna i może występować w związku z małym doświadczeniem oceniającego. Jednak po przeprowadzeniu oceny na kilkudziesięciu czy kilkuset sztukach werdykt pokrywa się niemal w 100 procentach. Ważną zaletą tej metody jest możliwość samodzielnego jej wykonywania, gdyż nie wymaga żadnych specjalistycznych narzędzi, programów itp. Wystarczą: krowa, hodowca i jego dobre chęci. Co ważne, oceny można dokonywać niezależnie od miejsca przebywania zwierząt. Istotne jest jedynie, aby w danym miejscu panowały dobre warunki świetlne, w przeciwnym razie wynik oceny może być zaburzony. Ocena jest również niezależna od skali produkcji. Sprawdza się zarówno w małych, jak i dużych, towarowych stadach krów mlecznych. Jedną z ważniejszych zalet omawianej metody jest brak nakładów finansowych ponoszonych na jej przeprowadzenie. Często dzieje się tak, że wysokie koszty narzędzi służących do zarządzania stadem zniechęcają hodowców do korzystania z nich. Dlatego ocena kondycji w skali BCS jest narzędziem, po które warto sięgać, szczególnie teraz, w czasie trudnej sytuacji rynkowej wynikającej z niskiej opłacalności produkcji mleka. Prawidłowe sterowanie żywieniem w oparciu o kondycję zwierząt stwarza możliwość zwiększenia rentowności produkcji, co podyktowane jest chociażby oszczędnością paszy niezużywanej na zbędne przekarmianie zwierząt.

Dzięki precyzyjnej ocenie zastosowanej w odpowiedniej fazie możliwa jest szybka interwencja w systemie żywienia. Jeżeli zwierzęta zwiększają kondycję, oznacza to, że trzeba obniżyć energetyczność dawki, natomiast jeśli kondycja spada, należy zwiększyć udział pasz energetycznych w dawce pokarmowej. Istotna jest przede wszystkim regularność oceny, gdyż trzeba mieć świadomość, że zmiana kondycji to proces, który wymaga odpowiedniego czasu. Krowa potrzebuje nawet kilku tygodni, aby zmienić swoją kondycję o jeden punkt w skali BCS. Przeprowadzona w odpowiednim czasie ocena kondycji i podjęte na jej podstawie decyzje żywieniowe mogą w znaczący sposób ograniczyć występowanie chorób metabolicznych. Podejmowana profilaktyka schorzeń powoduje zmniejszenie stopnia brakowania w stadzie, co wpływa na wzrost długowieczności zwierząt, o którą ostatnio tak się zabiega.

Jak i kiedy przeprowadzać ocenę? Przeczytasz w najnowszym wydaniu 11/2015 miesięcznika Farmer

Zamów prenumeratę

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

BRAK KOMENTARZY

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.224.255.17
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!