PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Koniunktura w sektorze wołowiny powinna się utrzymać

Koniunktura w sektorze wołowiny powinna się utrzymać Od sierpnia br. ceny bydła w skupach rosną; Fot. Ł.Ch.

Autor: Łukasz Chmielewski

Dodano: 10-11-2017 07:40

Tagi:

Ceny bydła w skupach utrzymują się na stabilnym poziomie, a w niektórych przypadkach widać dalsze wzrosty, co przekłada się na rosnącą rentowność produkcji.



Od około trzech miesięcy utrzymuję się rosnąca tendencja w cennikach skupu bydła. W porównaniu z poprzednim miesiącem ceny wzrosły we wszystkich kategoriach bydła.

Aktualnie najwyższe ceny za buhaja w ankietowanych zakładach wynoszą 13,80 zł/kg w klasie R. Górna granica cenowa w klasie O wynosi natomiast 13,60 zł/kg. Ceny buhajów skupowanych w wadze żywej dochodzą do 7,80 zł/kg.

Stawki oferowane przez zakłady za jałówki zakwalifikowane do klasy R dochodzą do 13,50 zł/kg. Nadal utrzymuje się jednak spory dystans do klasy O, za którą zakłady płacą maksymalnie 12,50 zł/kg. Górne stawki w przypadku jałówek skupowanych w wadze żywej wynoszą obecnie 7 zł/kg.

Cenę trzymają również krowy, pomimo zwiększonej w ostatnim czasie podaży, o czym informują kierownicy skupów. Za sztuki skupowane na WBC, zakłady są w stanie zapłacić maksymalnie 12,30 zł/kg. Natomiast w wycenie na żywą wagę, za wybitne sztuki skupujący są wstanie zapłacić nawet do 6 zł/kg (ceny netto).

Póki co nie ma przesłanek, aby sytuacja na rynku miała się diametralnie zmienić, co potwierdza analityk, Magdalena Kowalewska.

– Oczekujemy, że do końca br. utrzyma się dotychczasowa tendencja wzrostowa cen skupu wołowiny i średnio w grudniu br. mogą być one o 3-7 proc. wyższe w relacji rocznej – mówi Magdalena Kowalewska, ekspert rynków rolnych Bank BGŻ BNP Paribas.

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (4)

  • JM 2017-11-11 12:07:20
    Co będzie jak wprowadzom?? Komornicy sie wzbogacom
  • ajato 2017-11-10 15:07:50
    Zaraz jakiś minister powie, że prywaciorze majo za dobrze i ciach! cena w dół bo za dużo niemiec z żabojadem i angolem stracą. Tak się niszczy konkurencję...
  • Debil 2017-11-10 13:19:39
    Jak to co? Stawka spanie znowu o 2-3zł jak kilka lat temu.
  • sla 2017-11-10 11:14:01
    A co będzie jak uchwalą nową ustawę wprowadzającą zakaz uboju rytualnego?
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.162.128.159
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!