PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Konsekwencje błędów odczuwamy cały rok

Konsekwencje błędów odczuwamy cały rok Fot. Ł. Głuchowski

Autor: Łukasz Głuchowski

Dodano: 10-07-2017 10:12

Tagi:

To, w jaki sposób przeprowadzimy zakiszanie, będzie rzutowało na cały następny sezon skarmiania kiszonki. Błędy powodują, że kiszonka będzie porażona mikroorganizmami, których metabolity negatywnie wpływają na zdrowie krów.



Główne błędy popełniane podczas sporządzania kiszonki z kukurydzy to m.in.: zabrudzenie surowca ziemią, zebranie zielonki o zbyt wysokiej lub niskiej zawartości suchej masy, niezapewnienie beztlenowych warunków zakiszania. Konsekwencjami tych nieprawidłowości jest porażenie pryzmy niebezpiecznymi mikroorganizmami oraz zapewnienie im warunków do namnażania.

ODPOWIEDNI TERMIN

Ustalając optymalny termin zbioru, powinniśmy bazować na dwóch parametrach: suchej masie roślin oraz dojrzałości ziarniaków. Jak podają eksperci, w czasie zbioru zawartość suchej masy powinna się kształtować na poziomie 33-37 proc., lecz odmiany kukurydzy "stay green" należy zbierać nieco później, gdyż dopiero w pełnej dojrzałości uzyskują wymaganą zawartość suchej masy w całych roślinach. Przyglądając się ziarniakom, powinniśmy zauważyć dwa rodzaje skrobi: mączystą i szklistą. Drugi z nich powinien stanowić 50-70 proc. ziarniaka.

Aby proces zakiszania przebiegał w niezakłócony sposób, należy zapewnić warunki beztlenowe poprzez właściwe zagęszczenie zakiszanego materiału. Znaczenie ma tutaj m.in. intensywność ujeżdżania pryzmy, dokładność rozgarniania oraz nacisk na zielonkę, który zależy od masy maszyn oraz szerokości ogumienia.

W przypadku kiszonek z kukurydzy ważne jest, aby konserwowana pasza była stabilna tlenowo, także podczas skarmiania. Problem ten można rozwiązać poprzez dodatek bakterii kwasu propionowego - Propionobacterium. Mikroorganizmy te zaczynają funkcjonować w warunkach tlenowych, a produkowany przez nie kwas skutecznie zapobiega psuciu się paszy poprzez wtórną fermentację po otwarciu pryzmy.

Eksperci podkreślają, że 70 proc. kontaminacji kiszonki, skutkującej późniejszym porażeniem mykotoksynami, pochodzi "z pola", z grzybów bytującymi na wegetującej kukurydzy. Dlatego znaczenie ma nie tylko prawidłowy zbiór i odpowiednie sporządzenie pryzmy, lecz także odpowiednia ochrona fungicydowa upraw.

Musimy pamiętać, że zaniechania w ochronie roślin oraz błędy popełnione podczas sporządzania kiszonki będą wpływały na wydajność i zdrowotność naszych zwierząt przez cały kolejny rok.

 

Błędy przy sporządzaniu kiszonki powodują, że pasza zostaje porażona grzybami. Ich metabolity (mykotoksyny) są bardzo groźne dla zdrowia zwierząt.

– Mykotoksyny to „cisi zabójcy”, takie określenie usłyszałem pewnego razu na fermie od lekarza weterynarii. Słowa te utkwiły mi w pamięci, ponieważ uważam je za całkowicie słuszne! Otóż nie widzimy mykotoksyn, które sieją spustoszenie w naszym stadzie. Wyżej wymienione metabolity grzybów powodują m.in. takie problemy, jak: obniżenie pobrania suchej masy, biegunki, SARA, mastitis, kulawizny, stany zapalne, obniżenie odporności, problemy w rozrodzie, obniżenie produkcji mleka. Oczywiście wszystkie powyższe problemy obniżają ekonomikę produkcji – mówi Jakub Kapuściński, specjalista ds. żywienia bydła z firmy Alltech.

Artykuł ukazał się w wydaniu czerwcowym miesięcznika "Farmer"

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (2)

  • ppp 2017-07-11 08:13:52
    ciekawe ile zakiszacza w postaci oleju wykapie z tych ładowarek na pryzmach??
  • zootechnik 2017-07-10 21:33:34
    w srano agrar instytut wszystko jest naj tylko dyrektor kijowy...
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.80.87.62
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!