PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Kontrola struktury fizycznej

Kontrola struktury fizycznej

Autor: Tomasz Piotrowski

Dodano: 21-01-2013 11:04

Tagi:

Wyróżnia się trzy rodzaje dawek pokarmowych. Pierwsze to te "papierowe", wyliczone przez doradcę żywieniowego, kolejne to dawki zadawane na stół paszowy przez hodowców, a trzecie - pobierane przez zwierzęta.



Tak więc oprócz kontroli jakości pasz oraz analizy ich składu chemicznego, a także oceny zadanej paszy, bardzo ważnym czynnikiem jest obserwacja zwierząt.

Obserwacja stada

Dokładna obserwacja każdej sztuki, zwłaszcza przy wielkostadnej hodowli, jest dość ograniczona, ale możliwa, szczególnie podczas rutynowych działań w oborze (dój, zadawanie paszy). Krowy alarmują nieprawidłowości na wiele sposobów, a najprostszymi do zweryfikowania są: spadek wydajności, utrata apetytu czy osowiałość. Podczas zadawania paszy należy zwracać uwagę na podchodzenie krów do stołu paszowego - czy robią to chętnie, czy chętnie pobierają zadaną przez nas dawkę. Należy również zwrócić uwagę, czy krowy sortują dawkę i jak mocno to zjawisko się objawia w stadzie. Bardzo ważne jest przeżuwanie - często nazywane "żuciem żwacza" - ponad 50 proc. krów podczas odpoczynku powinno przeżuwać.

Obserwacja stada musi również zawierać analizę składu chemicznego mleka (zawartość białka, tłuszczu i stosunek białka do tłuszczu). Spadająca zawartość tłuszczu w mleku lub stosunek białka do tłuszczu poniżej 1,5 (niekiedy mniej niż 1) może być powodem zbyt mocno rozdrobnionej dawki lub złego wymieszania dawki, co będzie umożliwiać krowom sortowanie i wybieranie smaczniejszych cząstek dawki.

Ze złą strukturą dawki pokarmowej powiązane są choroby metaboliczne, które w początkowej fazie są trudne do identyfikacji, a prawidłowa obserwacja stada (pobieranie i przeżuwanie paszy, skład chemiczny mleka) może ograniczyć ich występowanie.

Ocena struktury fizycznej

Dawki pokarmowe dla krów mlecznych muszą mieć odpowiednią strukturę fizyczną, która powinna być okresowo badana. Do kontroli struktury służą czteropoziomowe sita paszowe złożone z trzech sit o różnej średnicy otworów oraz taca dolna, na którą opadają najmniejsze cząstki dawki. Przesiewanie polega na umieszczeniu na górnym sicie odważonej ilości dawki, tak aby nie utrudniało to przesiewania oraz w miarę możliwości ułatwiło obliczenia. Wynalazcy tego urządzenia zalecają przesiewanie poziome, złożone z cyklu ruchów posuwisto-zwrotnych oraz obracania sit o 90o.

Późniejszym etapem jest odważanie i ustalenie procentowego udziału cząstek paszy zatrzymanych na poszczególnych sitach do początkowo odważonej ilości paszy.

Wł ókno efektywne fizycznie

Dalsza analiza pozwala na ocenę włókna efektywnego fizycznie (peNDF, fNDF), czyli włókna stymulującego krowę do przeżuwania. Włókno efektywne fizycznie stanowi frakcja NDF włókna cząstek pozostałych na sitach po przesiewaniu, czyli wszystko po odjęciu tego, co opadnie na tacę dolną.

W dawkach pokarmowych dla krów dojnych frakcji włókna efektywnego fizycznie powinno być ok. 20 proc., w zależności od fazy laktacji. Przeżuwanie jest bardzo ważną cechą fizjologiczną krów, gdyż stymuluje wydzielanie śliny - naturalnego buforu żwaczowego.

Pasze strukturalne

Większość dawek pokarmowych oparta jest o kiszonkę z kukurydzy. Jest do doskonała pasza objętościowa, która jednak nie stanowi części strukturalnej w cyklu pokarmowym krów, gdyż jest mocno rozdrobniona. Obecnie również sianokiszonki czy kiszonki z traw są rozdrabniane w celu ułatwienia zakiszenia oraz lepszego zagęszczenia masy, czy to w silosie, czy balocie. Z tego powodu w dawkach pokarmowych powinny się znajdować dodatki słomy lub siana. Ze względu na częste problemy z uzyskaniem siana wysokiej jakości jako dodatek nadający struktury fizycznej mieszance TMR stosowana jest słoma zbożowa.

Dzięki czemu uzyskujemy TMR o odpowiedniej strukturze oraz zawartości włókna efektywnego fizycznie. Utrzymanie odpowiedniego pobrania składników pokarmowych przez wysokowydajne krowy mleczne zapewniane jest przez rozdrobnienie pasz objętościowych oraz dodanie znacznych ilości pasz treściwych.

Skutkuje to obniżeniem pH i aktywności żwacza oraz często dodatkiem substancji buforujących pH treści żwacza.

Ważne jest również, aby samo przygotowanie mieszanki TMR było prawidłowe. Wozy paszowe wyposażone są w noże, które również rozdrabniają mieszaną masę. W związku z tym mieszanie nie może być zbyt długie, żeby nie nastąpiło zbytnie rozdrobnienie, lecz zbyt krótkie też być nie może ze względu na fakt, że niedokładne wymieszanie paszy może skutkować zwiększonym jej sortowaniem na stole paszowym.

Powikłania powiązane z nieodpowiednią strukturą dawki

Dawka pokarmowa o nieodpowiedniej strukturze fizycznej umożliwiać będzie krowom wykazywanie zachowań niepożądanych.

Najczęstszym zjawiskiem nieodpowiedniego wymieszania jest sortowanie paszy na stole. Krowy wybierają mniejsze - smaczniejsze cząstki paszy przez oklejanie na pysku i języku. Bardzo ważne jest więc częste podgarnianie zadanej dawki, a im częściej będzie to wykonane, tym lepiej. Ze złą strukturą dawki powiązany jest również szereg chorób metabolicznych, jak kwasica żwacza, ketoza czy przemieszczenie trawieńca.

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

BRAK KOMENTARZY

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.235.48.106
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!