PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Kontroluj kondycję krów mlecznych

Kontroluj kondycję krów mlecznych Dr Marcin Gołębiewski z SGGW w Warszawie podczas wykładu na konferencji Farmera "Nowoczesna produkcja mleka",fot.Ł.G.

Podczas Konferencji Farmera „Nowoczesna produkcja mleka”, dr Marcin Gołębiewski omawiał schemat kondycji krów mlecznych, jako ważnego narzędzia do zarządzania stadem.



Ocena kondycji krów w pięciopunktowej skali BCS (Body Condition Score) pozwala na określenie rezerw energetycznych zgromadzonych w tkance tłuszczowej i mięśniowej zwierzęcia.

Dr Gołębiewski podkreślał, że ten system oceny kondycji jest przeznaczony dla krów najpopularniejszej rasy w Polsce, czyli holsztyńsko-fyzyjskiej i w przypadku innych ras krów nie zda egzaminu.

Głównym celem stosowania tego narzędzia w zarządzaniu stadem, jest ocena adekwatności żywienia w poszczególnych stanach fizjologicznych krów, a pośrednio również profilaktyka występowania chorób metabolicznych.

Jak wskazywał prelegent, przy określaniu kondycji, ocenie podlega prawa strona i zad krowy. Nie ocenia się lewej strony zwierzęcia, z uwagi na pozycję żwacza, którego różny stopień wypełnienia mógłby zaburzać wiarygodność oceny.

Dlaczego ocena kondycji jest taka ważna?

Regularna ocena kondycji, według dr Gołębiewskiego pozwala w dużym stopniu ograniczyć występowanie schorzeń metabolicznych i utrzymać wysoką produkcję mleka. W podawanym przez wykładowcę przykładzie, ocena kondycji krowy w 7 dniu po porodzie wynosiła 4,5 pkt. w skali BCS, natomiast w 30 dniu nastąpił spadek o 1 pkt. do 3,5 pkt. BCS. Analizy wykazały znaczący wzrost wskaźników mówiących o wystąpieniu ketozy. Wyraźnie też spadła wydajność z 22 do 16,4 kg, gdzie tendencja powinna być wzrostowa.

Ważne jest więc, aby nie dopuszczać do nadmiernego wzrostu kondycji szczególnie pod koniec laktacji, kiedy najczęściej podaż składników pokarmowych przewyższa zapotrzebowanie zwierzęcia. Wówczas krowy wykazują tendencję do odkładania rezerw w postaci tkanki tłuszczowej.

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

BRAK KOMENTARZY

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.198.205.153
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!