W efekcie korekcji uzyskujemy nowy róg, który daje większą stabilność racicy. Korekcja racic nie ma nic wspólnego z cięciem racic. Korekcja to modelowanie, a nie próba naprawienia czegoś czego się zwyczajnie naprawić nie da – mówi Jan Weihs technik weterynarii.

Korekcja racic jest jedynie zabiegiem kosmetycznym, a na ich zdrowotność ma wpływ cały szereg czynników. Do najważniejszych z nich należą żywienie oraz utrzymanie. Prawidłowo zbilansowana i dostarczona krowom dawka żywieniowa praktycznie eliminuje problem występowania schorzeń racic. W utrzymaniu zaś ważna jest czystość korytarzy, po których poruszają się zwierzęta.

Korekcję racic powinno się wykonywać ze względu na fakt, iż w naturalnych warunkach występuje zjawisko naturalnego ścierania się rogu, który przyrasta w tempie 4 – 8 mm na miesiąc, zjawiska tego nie obserwuje się w warunkach chowu towarowego przy ograniczonych ruchach, gdzie krowa przechodzi 200 – 300 metrów dziennie bo na więcej nie ma możliwości – tłumaczy Weihs.