Skóra jest zewnętrzną barierą chroniącą zwierzęta przed niekorzystnymi czynnikami zewnętrznymi. Bierze także udział w przemianie materii oraz termoregulacji, należy więc  nią odpowiednio zadbać. Jest to szczególnie istotne w przypadku rosnącej temperatury otoczenia.

Do codziennych zabiegów pielęgnacyjnych powinno należeć czyszczenie zwierząt z zaschniętego kału oraz nagromadzonego kurzu, który w połączeniu ze złuszczonym naskórkiem i wydzielinami gruczołów łojowych i potowych tworzy powłokę znacznie ograniczającą dostęp powietrza do skóry. Taka powłoka jest także odpowiednim siedliskiem do rozwoju drobnoustrojów chorobotwórczych oraz pasożytów, należy ją więc regularnie usuwać. Krowy należy czyścić od głowy do ogona, zgodnie z kierunkiem układu włosa. Do czyszczenia można wykorzystać szczotkę, a przy jej braku nawet wiecheć słomy.

Należy pamiętać, że zgrzebło służy do czyszczenia szczotki, a nie skóry! Jego ostre ząbki mogą powodować ból oraz zranienia, szczególnie w miejscach gdzie skóra przylega do kości, np. guzy biodrowe czy kulszowe. W okresie letnim krowy można również myć bieżącą wodą, co skutecznie zmywa zalegający kurz i inne zabrudzenia.

Przeprowadzone doświadczenia wykazują, że regularnie czyszczone krowy produkują nawet 8 proc. więcej mleka, niż te, które nie były poddawane tym zabiegom.

Podobał się artykuł? Podziel się!