PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Krew w mleku

Krew w mleku Przyczyn obecności śladów krwi w mleku może być kilka, fot. Ł. Głuchowski

Autor: Łukasz Głuchowski

Dodano: 01-10-2017 06:49

Tagi:

Jakie są przyczyny występowania śladów krwi w mleku oraz co zrobić, gdy stwierdzimy taki przypadek?



Podczas udoju zdarza się, że wraz z mlekiem wydostaje się ze strzyka krew. Czasem są to pojedyncze niewielkie skrzepy bądź ilość krwi powodująca zabarwienie mleka na kolor lekko różowy. W bardziej nasilonych przypadkach takiej patologii możemy mieć do czynienia z mlekiem zabarwionym na czerwono. Zdarza się również, że skrzepy są na tyle duże, że zatykają światło strzyka, uniemożliwiając wydostawanie się mleka z ćwiartki.

PRZYCZYNY

Przyczyn obecności śladów krwi w mleku może być kilka. Bezpośrednio po porodzie krew w siarze jest stanem akceptowalnym i powinna nas niepokoić dopiero, jeśli utrzymuje się w kolejnych dniach po porodzie. Z kolei nagłe wystąpienie krwi w białym surowcu może mieć swoje podłoże w urazie mechanicznym, być objawem mastitis bądź oznaką osłabienia ścian naczyń krwionośnych.

Jeśli stwierdzimy obecność krwi w mleku, powinniśmy na początek dokonać oględzin strzyków. To właśnie uraz w obrębie strzyka, spowodowany zranieniem np. o wyposażenie obory czy ostry przedmiot na pastwisku, może być przyczyną krwawienia. Jeśli nie stwierdzimy urazu strzyka, powinniśmy przystąpić do oględzin wymienia.

Wybroczyny, jakie ewentualnie zaobserwujemy na skórze wymienia, jednoznacznie będą świadczyć o uderzeniu, którego skutkiem jest krwawienie. Powinniśmy zastanowić się, jaka była przyczyna urazu i jak ją wyeliminować w przyszłości.

Przyczyną pojawiania się śladów krwi w mleku może być również zapalenie wymienia. Nasilone mastitis prowadzi do zmian w gruczole objawiających się pękaniem naczyń i krwotokiem. Uszkodzenia naczyń mogą być także związane z ogólnym osłabieniem stanu zdrowia mlecznicy i są wskazówką, że dana samica powinna znaleźć się pod wzmożoną opieką.

CO ROBIĆ?

W literaturze możemy natknąć się na zalecenia mówiące, że ćwiartkę, z której mleko nosi ślady krwi, powinno doić się tylko częściowo. Pozostawianie mleka w porażonym gruczole powoduje utrzymywanie się większego ciśnienia, przez co krwawienie zostaje ograniczone.

Ważne jest dokładne obserwowanie wydzieliny. Jeśli wraz z mlekiem wydostają się skrzepy, świadczy to o "opanowywaniu" sytuacji przez organizm krowy. Jeśli jednak wraz z białym surowcem wypływa tylko "żywa" krew, możemy mieć do czynienia z zaburzeniami krzepliwości i warto wezwać lekarza weterynarii.

Przy pojawieniu się śladów krwi w mleku zaleca się stosowanie miejscowo maści schładzającej oraz okładów schładzających. Skutkiem takich działań będzie zwężenie się światła naczyń krwionośnych i ograniczenie krwawienia. Literatura zaleca przy pojawianiu się śladów krwi w mleku podawanie wapna na wzmocnienie ścian naczyń krwionośnych.

WYKRYWANIE

W dobie wszechobecnych czujników i automatyzacji również sprawdzanie jakości mleka możemy oddać w ręce maszyn. Nowoczesne aparaty udojowe montowane w halach udojowych bądź w robotach mają funkcję wykrywania i informowania o śladach krwi w mleku.

Natomiast w tradycyjnych systemach udoju sprawdza się przedzdajanie pierwszych strug mleka do przedzdajacza oraz obserwowanie zabarwienia surowca przepływającego przez przezroczyste elementy aparatu udojowego. Jakiekolwiek zmiany jakości białego surowca, przejawiające się w obecności śladów krwi, powinny być powodem do dokładniejszego przyjrzenia się mlecznicy i podjęcia leczenia.

Artykuł ukazał się we wrześniowym wydaniu miesięcznika "Farmer"

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

BRAK KOMENTARZY

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.167.216.239
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!