Zdrowe nogi i racice są podstawą prawidłowego funkcjonowania organizmu krowy. Występujące tu stany chorobowe wywołują kolejne problemy, które dotyczą m.in. mniejszej aktywności ruchowej, obniżonego pobierania paszy, pogorszonych wyników rozrodu itp. Wszystkie te przypadłości wpływają również negatywnie na produkcję mleka.

Podstawą profilaktyki schorzeń kończyn jest regularna obserwacja zwierząt. Jest to ważne narzędzie w rękach hodowcy, aczkolwiek często zbyt słabo wykorzystywane. Wiele krów mogłyby uniknąć brakowania przy interwencji w początkowej fazie rozwoju schorzenia, a jednak często powtarzającym się scenariuszem jest usunięcie sztuki ze stada.

Przy obserwacji warto korzystać z szablonu, jakim jest pięciostopniowa ocena ruchu krowy – system LSC (Locomotion Score Cows). Podstawą oceny jest analiza ruchu krowy, a w szczególności sposobu prowadzenia i stawiania nóg oraz układu linii grzbietowej podczas ruchu.

Skala oceny wygląda następująco:

1. Postawa normalna – krowa stoi i porusza się prawidłowo, nogi i racice prawidłowo ustawione, linia grzbietowa długa i równa;
2. Średnia kulawizna – grzbiet równy; zwierzę stoi prawidłowo, w ruchu nogi stawia na bok, linia grzbietowa lekko łukowata;
3. Umiarkowana kulawizna – krowa stoi i porusza się przy łukowato wygiętym tułowiu, stawia krótkie kroki jedną lub kilkoma nogami;
4. Kulawizna – krowa z wygiętym w łuk grzbietem w pozycji stojącej, jak również w ruchu. Jedną lub więcej nóg tylko częściowo obciąża swoją masą ciała;
5. Ostra kulawizna – krowa z silnym wygięciem tylnej części grzbietu, nie stoi na co najmniej jednej nodze, odmawia wstawania z pozycji leżącej.
Pierwsze trzy punkty świadczą o istnieniu podklinicznej kulawizny. Pomoc podjęta w tym czasie może uchronić przed dalszym rozwojem problemu. Punkty 4 i 5 stanowią już o wystąpieniu klinicznej postaci kulawizny.

Z badań wynika, że wystąpienie kulawizny wpływa znacząco na obniżenie wydajności krów. Sztuki, które uzyskują 3 punkty w skali oceny mogą produkować ok. 5 proc., mniej mleka w stosunku do krów zdrowych, uzyskujących 1 pkt.

Krowy ocenione na 4 punkty wykazują się spadkiem wydajności o ok. 17 proc., natomiast te z najniższą punktacją, mogą produkować nawet o 36 proc. mniej mleka. Wyniki te potwierdzają, jak ważna jest systematyczna obserwacja zwierząt i szybka interwencja w niepokojących przypadkach.