PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Kwasica na własne życzenie

Kwasica na własne życzenie

Autor: farmer.pl/Tomasz Piotrowski

Dodano: 20-06-2013 10:50

Tagi:

Najbardziej narażone na kwasicę żwacza są wysoko produkcyjne krowy, w których żywieniu wykorzystuje się duże ilości pasz treściwych.



Kwasica żwacza jest schorzeniem o banalnie prostym, od lat znanym i często poruszanym mechanizmie powstawania – mówi dr Zbigniew Lach z OHZ Osięciny. Jest to jednak choroba powstająca, choć często nieświadomie to jednak na wyraźne życzenie hodowcy – dodaje.

Niskie wartości pH treści żwacza powodowane są przez niewłaściwe zbilansowanie dawki, błędy w wymieszaniu i podawaniu paszy krowom. Pasze treściwe jak wszystkim wiadomo posiadają właściwości mlekopędne. Zawierają jednak w swoim składzie znaczne ilości węglowodanów łatwo fermentujących w żwaczu.

Ta fermentacja wiąże się z produkcją lotnych kwasów tłuszczowych, przez co zmienia się środowisko bytowania „dobrych” mikroorganizmów żwaczowych (bakterii celulolitycznych). Mikroorganizmy te są bardzo czułe na wahania pH i przy niskich (ok. 5)  jego wartościach obumierają, a w ich miejsce pojawiają się kolejne szczepy bakterii – Lactobacillus sp. produkujące kwas mlekowy jeszcze bardziej pogłębiając spadek pH.

Oprócz bakterii amylolitycznych następuje silny wzrost bakterii Escherichia coli, które produkują toksyny. W skrajnych przypadkach kwasica żwaczowa przechodzi w kwasicę ogólnoustrojową – zmienia się pH oraz właściwości krwi. Utrzymanie przy życiu takiej krowy jest w tym momencie praktycznie niemożliwe.

Głównym objawem występowania kwasicy w stadzie jest spadek pobrania paszy lub duże wahania w jej pobieraniu. Pozostałe objawy są następstwem zaburzenia apetytu krów i zalicza się do nich: biegunki, obniżenie wydajności mlecznej, zmiany składu chemicznego mleka (niska zawartość tłuszczu), wzrost liczby komórek somatycznych oraz w późniejszym okresie kulawizny.

Leczenie kwasicy powinno rozpocząć się natychmiast po diagnozie. W lżejszych przypadkach polega ono na wycofaniu łatwostrawnych węglowodanów i/lub zwiększenie w dawce udziału pasz strukturalnych – słoma, siano. Cięższe formy wymagają interwencji lekarza weterynarii.

Mówiąc o zwalczaniu widzimy kliniczną formę tego schorzenia. Znacznie groźniejszą jest forma podkliniczna z ang. SARA. Profilaktyka kwasicy opierać się powinna na bieżącej obserwacji i kontroli dawki pokarmowej pod kątem ilości podawanych węglowodanów łatwostrawnych oraz pasz strukturalnych. W przypadku gospodarstw stosujących żywienie systemem TMR ważne jest również rozdrobnienie pasz.

Zarówno zbyt mocno pocięte pasze (utrata struktury) jak i zbyt długie cząstki paszy (sortowanie paszy) negatywnie wpływają na zdrowotność zwierząt rozpatrywaną pod kątem stanów kwasicowych.

Odpowiednia struktura fizyczna dawki, a dokładnie zawartość w niej włókna efektywnego fizycznie, ma znaczący wpływ na przeżuwanie paszy. Krowa w momencie przeżuwania (ok. 55 – 60 ruchów żuchwą na minutę) produkuje duże ilości śliny będącej naturalnym buforem treści żwacza. Bufory można dodawać do dawki w postaci kwaśnego węglanu sodu, ale powinny to być jedynie dodatki do pasz treściwych – podsumowuje dr Lach. Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

BRAK KOMENTARZY

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.81.71.68
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!