PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Kwasica to nie tylko problem żywieniowy

Kwasica to nie tylko problem żywieniowy

Subkliniczna kwasica żwacza jest schorzeniem metabolicznym o bezobjawowym przebiegu, widoczne stają się dopiero jej skutki, a wiąże się to ze stratami ekonomicznymi.



Kwasica dotyka znacznej części krów mlecznych, co jest spowodowane występowaniem tego schorzenia w dwóch formach – subklinicznej (z ang. SARA) i klinicznej. Druga postać (kliniczna) jest rzadko obserwowana, pierwsza postać – SARA, jest znacznie groźniejsza ze względu na trudności w jej diagnozowaniu.

Najdokładniejszą i w zasadzie jedyną metodą jej diagnozy jest pobranie płynu żwaczowego przez powłokę brzuszną (przez lekarza weterynarii) i określenie jego pH (SARA = pH < 5,6 – 5,8). Trudności w diagnozie dotyczą w głównej mierze braku zewnętrznych objawów tej choroby.

Jak wyjaśnia prof. Zygmunt Maciej Kowalski z UR w Krakowie – „SARĘ” definiuje się jako chorobę wówczas, gdy pH płynu żwacza (kwaśnego płynu żwacza) utrzymuje się na poziomie 5,6-5,8 przez przynajmniej 3 godziny w ciągu doby, stąd też nawet pora dnia w której zostanie pobrana próbka płynu ze żwacza odgrywa znaczącą rolę.

Trzy powody występowania subklinicznej kwasicy żwacza według prof. Kowalskiego:

  1. Zbyt małe ślinienie się krów – powodowane niewłaściwą strukturą fizyczną dawki
  2. Zbyt duże ilości pasz treściwych – względnie zbyt dużo w tych warunkach w jakich utrzymujemy krowy
  3. Brak przyzwyczajenia krów do dużych dawek pokarmowych

- Do czynników żywieniowych powodujących występowanie subklinicznej kwasicy żwacza zalicza się przede wszystkim to, że krowa je zbyt duże ilości pasz treściwych, ale może być tak, że nawet przy znacznych ilościach tych pasz krowy nie będą miały kwasicy. Dlatego nie jest ważna tylko ich ilość, ale również sposób przygotowania krowy do ich pobierania oraz sposób zadawania pasz krowom – tłumaczy prof. Kowalski.

Skarmianie nadmiernych ilości pasz treściwych nie jest jedynym powodem występowania „SARY”, jest to bowiem powiązane z czynnikami znacznie szerszymi aniżeli nawet sposób zadawania pasz, czy struktura fizyczna. Ogromny wpływ na występowanie subklinicznej kwasicy żwacza mają warunki utrzymania.

- Krowy muszą mieć zapewniony odpowiedni dostęp do stołu paszowego, który umożliwi im spokojne i bezstresowe pobieranie paszy. W warunkach obory kształtować się to powinno na poziomie minimum 70 cm na sztukę dostępu do stołu. W przeciwnym razie będziemy obserwować dominację niektórych krów – często wieloródek nad pierwiastkami. Kolejnym aspektem jest również odpowiednie legowisko. Jeśli po wejściu do obory widzimy krowy przeżuwające na stojąco, jest to znak, że legowiska są niewygodne dla krów. Brak odpoczynku będzie się odbywał wówczas kosztem czasu przeżuwania, a dodatkowo również obciąża to nogi i racice tych zwierząt. Krótszy czas przeżuwania to mniej naturalnego buforu – śliny, czyli większe ryzyko kwasicy. Dodatkowe obciążenie nóg i racic to szybsze uwidocznienie wpływu kwasicy na zdrowotność racic, czyli występowanie ochwatu – wyjaśnia prof. Kowalski.

Kwasica żwacza jak każde schorzenie metaboliczne jest powiązana ściśle z całym szeregiem powikłań prowadzących do znacznego pogorszenia efektywności produkcji m.in. przez: spadek mleczności i jakości produkowanego mleka, pogorszenie wskaźników rozrodu, częstsze wizyty lekarzy weterynarii, a nawet przedwczesnym brakowaniem.

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

BRAK KOMENTARZY

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.92.164.184
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!